Svijet

Odbijena mu je i posljednja molba: Jedan od najopasnijih serijskih ubica kraj života dočekat će u podzemnoj staklenoj kutiji

Jedan od najopasnijih serijskih ubica u Ujedinjenom Kraljevstvu umrijet će u podzemnoj staklenoj kutiji nakon što je odbijen njegov posljednji poziv da živi zajedno s drugim zatvorenicima, javlja Daily Mail.

Robert Maudsley nalazi se u privatnoj podzemnoj ćeliji ispod ostatka zatvora, a ove mu je sedmice rečeno da će tamo ostati dok ne umre.

Odluka je donesena jer ga šefovi u zatvoru proglasili previše opasnim da se miješa sa zatvorenicima i čuvarima.

"Prošlog mjeseca su ga odbili, ali on se žalio na odluku i želio je provesti Božić u prisutnosti drugih ljudi. Ali, odgovorili su da je to posljednji put da mu je rečeno ne. Kad si tako dugo sam to uradi nešto čovjeku. On nije u redu i oni ne bi smjeli riskirati što bi mogao učiniti", rekao je lokalnim medijima dobro upućeni pojedinac.

Maudsley sada mora provesti ostatak svojih dana u ćeliji veličine 5,5 x 4,5 metara, koja je napravljena posebno za njega 1983. godine i zaštićena neprobojnim staklom. Svakog dana tamo provodi 23 sata, spavajući na betonskoj ploči te koristi WC i umivaonik koji su pričvršćeni za pod.

Osuđeni ubiica iz Toxtetha u Liverpoolu počinio je svoje prvo ubistvo 1974. godine, sa samo 21 godinom. Ubio je Johna Farrella u Wood Green Londonu, nakon što je on Maudsleyu pokazao slike djece koju je seksualno zlostavljao. Predao se policiji i proglašen je nesposobnim za suđenje, te je poslan u bolnicu Broadmoor, dom nekih od najnasilnijih zatvorenika u Britaniji.

Maudsley se općenito držao izvan problema prvih nekoliko godina iza rešetaka, prije nego što su se on i njegov kolega zatvorenik David Cheeseman zatvorili u ćeliju s zlostavljačem djece Davidom Francisom koje su mučili do smrti prije nego što su njegovo tijelo objesili da ga zatvorski čuvari vide. Maudsley je osuđen za ubistvo iz nehata i poslan u HMP Wakefield.

Godine 1978. Maudsley je zadavio i izbo Salneyja Darwooda, koji je bio u zatvoru jer je ubio svoju ženu. Sakrio je Darwoodovo tijelo ispod kreveta prije nego što se ušuljao u ćeliju pedofila Billa Robertsa, koji je seksualno zlostavljao djevojčicu od sedam godina. Ubo je Robertsa, izrezao mu lubanju improviziranim bodežom i razbio mu glavu o zid. Kasnije je osuđen na doživotni zatvor uz preporuku da nikada ne bude pušten.