Politika

Čudna jada od Mostara grada: Hoće li se danas desiti svojevrsni diplomatski skandal u režiji HDZ-SDA!?

U Mostaru je prije dva dana poginuo čovjek tako što se zid neobnovljenog objekta, zaostalog iz rata, srušio na njega. Mostar – grad s preko 500 ruševina koje još čekaju obnovu. Ruševina od prije skoro 30 godina!

No, barem sudeći po reakcijama, tačnije njihovom izostanku, čini se da to nije problem za one koji upravljaju ovim gradom. Tek rečenica-dvije da nema novca. I šutnja!

Problem nisu mrtve glave, ali jeste na izgled proceduralna svečana ceremonija Gradskog vijeća na kojoj bi trebala biti dodijeljena priznanja počasnih građana američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije Johannu Sattleru. Oni su, glasalo je Gradsko vijeće, zaslužni jer je Mostar nakon 12 godina bez izbora napokon dobio tijelo koje može odlučivati i donositi odluke. A jedna od njih, koju su izglasali gradski vijećnici, njih 35, uz 4 suzdržana glasa (dva iz SDP-a i dva iz Naše stranke), jeste da se oda priznanje i zahvalnost Nelsonu i Sattleru, kako je obrazloženo u odluci ”zbog njihove uloge u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na izborna pravila za Grad Mostar, što je dovelo do održavanja mostarskih lokalnih izbora”.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) za 12. januar sazvao je svečanu ceremoniju, a svoje prisustvo potvrdila su nagrađena gospoda.

No, onda je došlo do reakcije gradonačelnika Mostara Marija Kordića (HDZ BiH), a nakon njega i dva potpredsjednika Gradskog vijeća Ivana Zelenike (HDZ BiH) i Velibora Milivojevića (srpska lista „Ostajte ovdje“ SNSD-SDS) koji tvrde da je ovim načinom sazivanja svečane sjednice, koju je u sazvao Marić, "grubo prekršen Poslovnik Gradskog vijeća".

Zanimljiva je ovakva reakcija Milivojevića i njegovo pristajanje uz HDZ u ovom slučaju, budući da je i on na sjednici Gradskog vijeća glasao za to da Sattler i Nelson budu proglašeni „počasnim Mostarcima“, uprkos odnosu Ambasade SAD-a i njenih diplomata prema njegovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH) je sazivanje svečane sjednice nazvao politikanstvom. "Očito je da netko želi narušiti činjenicu da smo gotovo konsenzusom u Gradskom vijeću izglasali dodjelu statusa počasnih građana gospodi Sattleru i Nelsonu i da napokon imamo konstruktivnu atmosferu u našem gradu. Pozivam sve na odgovornost, prema vlastitom gradu, kao i gospodi Sattleru i Nelsonu, jer nisu zaslužili da se svečani čin proglašenja koristi u političke svrhe, a posebno da se vežu bilo kakve nepravilnosti", poručio je Kordić.

Nakon ove reakcije oglasio se predsjednik GV-a Marić koji je naveo da se „gradonačelnik u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcionisanje.“ Marić tvrdi da je gradonačelnik Kordić bio upoznat sa cijelom inicijativom i procedurom, kao i svi njegovi saradnici u Vijeću. Naveo je da će sjednica u svakom slučaju biti održana, te izrazio žaljenje jer se sve iskomplikovalo, te ponovio da su svi znali za njeno održavanje.

U čemu je problem?!

Ono što je u cijeloj ovoj priči nejasno – u čemu je u stvari problem?!

U opoziciji kažu da su iznenađeni ovom situacijom.

"Malo smo zatečeni ovim, s obzirom da su i SDA i HDZ glasali da se priznanja dodjele", navodi vijećnica Irma Baralija iz Naše stranke, koja je 2018. tužila Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, i tu tužbu dobila nakon godinu dana.

Kažu da ih ovo iznenađuje tim više jer nije bilo nikakvih nesuglasica ili problema između ove dvije stranke prilikom raspodjele novih rukovodećih pozicija u gradskim ustanovama, upravim i nadzornim odborima, ili donošenju odluka o novim novčanim obavezama tj plaćanjima u Gradu Mostaru, kao što je recimo odluka o plaćanju parking mjesta.

„Vidimo neke blokade od HDZ-a i SNSD-a, zbog čega, ne znam. Zamjenici predsjednika su nam poslali mailove u kojima su naveli da sazivanje sjednice nije u skladu s Poslovnikom, a predsjednik kaže da to nije tačno, jer su sve zajednički dogovorili“. kaže Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Mostara, te dodaje da će se vjerovatno nakon sjednice znati više detalja.

Hoće li diplomatski predstavnici SAD i EU u Mostar doći uzalud i ostati bez najavljenih zahvalnica i plaketa što bi moglo izazvati i svojevrsni diplomatski skandal? Vrlo moguće.

Mostarsku javnost, sudeći prema slabom praćenju sjednica Gradskog vijeća, izgleda da mnogo i ne zanimaju dešavanja u Vijećnici. Istoj onoj Vijećnici koja je, nakon obnove objekta, više od 8 godina zjapila prazna, čekajući izbore i novi saziv Gradskog vijeća.

Novo Gradsko vijeće je tu, ali problemi su isti ili slični. Stanovnici Mostara odluku o priznanju dvojici diplomata smatraju populističkim potezom. Sattler i Nelson će otići, ali loša mostarska infrastruktura, ruševine, prljav grad, problemi s deponijom otpada, paralelnim sistemima i dvostrukim javnim ustanovama će ostati.