Vijesti

EP BiH: Struja će poskupjeti do 20 posto. Domaćinstva ne moraju da se brinu

"Za pojedine privrednike struja će poskupjeti do 20 posto", kazali ovo danas iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Kako su naveli uvjeravaju građane da struja neće poskupjeti domaćinstvima.

Džemal Borovina, savjetnik generalnog direktora kazao je da je tržište električne energije liberalizovano 2016. godine te da su cijene u proteklom periodu, kako je rekao, oscilovale od 30 do 300 eura.

On je pojasnio da će privrednik subjektima, poskupjeti struja do 20 posto i da se to odnosi na one koji se još nisu potpisali ugovor s EP BiH.

"Oni koji su to ranije učinili će kupovati struju po tržišnoj cijeni. Pozivam na što skorije potpisivanje ugovora te očekujem da će nedoumice biti otklonjene. Ne mislim da se neće desiti da ijedan kupac ne potpiše ugovor. Također očekujem i to da EP HZHB neće povećavati cijenu struje iznad 20 posto, tj. da će poštivati odluku entitetske vlade. Domaćinstvima neće biti povećana cijena", naveo je Borovina.

Odgovorio je na pitanje na osnovu čega se utvrđuje sadržaj ugovora koji se nudi kupcima.

"Ponuda se kreira na osnovu stanja na tržištu, dijagrama potrošnje i na osnovu onoga što nalaže zakon. Ugovor će se sklapati na osnovu potreba za električnom energijom", kazao je Borovina.

Izvšrni direktor EP BiH Samir Selimović se osvrnuo na poslovanje ovog preduzeća u prošloj godini te je istakao da rudnici nisu ostvarili planove.