Politika

Eichhorst: Malo je vremena, ali nastavljamo razgovore

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove, Angelina Eichhorst, je nakon pregovora u Neumu istakla da se radi o vrlo kompleksnim temama.

"Razgovori su bili veoma dobri i konstruktivni, a riječ je o izuzetno kompleksnim temama. Moja poruka je da će se razgovori nastaviti u narednim danima. Svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, kojim bi se omogućilo uklanjanje diskriminacije u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Još jedna od značajnih tema je bila unaprijeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je također o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH", kazala je Eichhorst.

Istakla je također da je razgovarano i o unaprijeđenju funkcionalnosti Federacije BiH.

"Zahvaljujem se političkim partijama na konstruktivnosti u intenzivnim razgovorima. Napredak je ostvaren po određenim pitanjima, što je obećavajuće. Razgovori se nastavljaju, malo je vremena, ali je uvijek tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje teških pitanja i ja se nadam da će do dogovora doći", rekla je Eichhorst.