Sport

Uložili bi 12 miliona maraka u Željezničar. Hoće li zagrebačka firma spasiti slavni klub?

Dok se u Hrvatskoj nastavlja natjecanje u Prvoj HNL, u Bosni i Hercegovini drugi dio nogometne sezone počinje tek 26. februara.

Zbog loše infrastrukture i vremenskih nepogoda proljetni nastavak nije moguć ranije. Do tada će 12 premijerligaških klubova tražiti natjecateljsku formu kroz obilje pripremnih utakmica, a kako zimski prijelazni rok traje sve do nastavka sezone klubovi su još uvijek u potrazi za igračkim pojačanjima, piše "Jutarnji list".

Tanka platežna moć

Istina, zimska nogometna tržnica u BiH u pravilu je siromašnija od ljetne. Pogotovo to vrijedi za klubove tanke platežne moći, a takvi su gotovo svi. Klubovi pojačanja traže ili među povratnicima ili u susjedstvu, u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori.

Tokom zimske stanke tri kluba promijenila su trenere, oba sarajevska premijerligaša, Sarajevo i Željezničar, te Leotar. Glavni grad BiH napustili su hrvatski treneri Goran Sablić i Tomislav Ivković. Sablić se vratio u Split i još je bez angažmana, dok je Tomislav Ivković brzo pronašao posao. Trenersku stolicu Željezničara zamijenio je foteljom sportskog direktora u Borcu iz Banja Luke.

Nakon Ivkovićeva odlaska Grbavicu je napustila i nekolicina hrvatskih nogometaša. Bruno Zdunić vratio se u Lokomotivu, dok je Mate Crnčević otišao u Kazahstan, u tamošnji klub Aktobe.

Zbog dugovanja prema igračima na Grbavici su dali “čiste papire” i standardnim igračima Luki Juričiću i Petru Boji. Prvi traga za inozemnim angažmanom, dok se drugi skrasio u Zrinjskom.

Umjesto Ivkovića trenersku poziciju preuzeo je temperamentni Edis Mulalić, koji je već vodio Željezničar, u kojemu je također proveo i najveći dio igračke karijere, a posljednjih sezona radio je u Crnoj Gori.

Iskusni igrači

Umjesto mladih nezadovoljnih igrača koji su napustili Grbavicu u Željezničar su se vratili iskusni Semir Štilić, koji pola sezone nigdje nije igrao, te stoper Edin Cocalić, koji je dugo igrao u Grčkoj i Turskoj.

Željezničar je u sredini tablice s velikim zaostatkom za vodećima i teško se može probiti naprijed. Glavni problem je besparica, a u zadnje vrijeme sarajevski mediji spas vide u zanimanju zagrebačke tvrtke JG-Projekti, koja je navodno spremna u idućih pola godine uložiti u Željezničar 12 miliona maraka (blizu 48 miliona kuna), a pet miliona odmah za rješavanje najnužnijih obveza.

Hoće li od te suradnje što biti znat će se više idućih dana.