Svijet

U Francuskoj korona postojala u decembru. WHO: Možda je sve krenulo ranije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je zemljama da provjere svoju evidenciju sumnjivih zdravstvenih slučajeva krajem 2019. koji bi mogli upućivati da se možda radi o ranijoj pojavi koronavirusa.

Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije komentirao je nalaze jedne francuske bolnice koja je nakon analize starih uzoraka utvrdila da je pacijent koji je broravio u bolnici 27. decembra s upalom pluća već bio zaražen, piše NBC News.

"Moguće je da ćemo pronaći više ranih slučajeva", rekao je Lindmeier tokom sastanka u Ženevi.

Bolnica u Parizu ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboljeli muškarac bio pozitivan na koronavirus najranije 27. decembra.

To je gotovo mjesec prije nego što je francuska vlada potvrdila prve službene slučajeve koronavirusa.

Yves Cohen, šef bolnice sa sjevera Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koje su liječili u decembru i januaru, a koji su bili negativni na gripu.

"Od njih 24,  imali smo jednog koji je bio pozitivan na novi soj koronavirusa 27. decembra", kazao je Cohen.

"Svaki uzorak ponovo je testiran više puta kako bi se uklonila mogućnost greške", dodao je.

Francuska je prva tri slučaja Covida-19 potvrdila 24. januara. Radilo se o dva pacijenta u Parizu i jednom nedaleko od grada Bordeauxa. Cohen je kazao da je prerano za reći je li pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan francuski nulti pacijent.

Cohen je dodao da je taj pacijent preživio.

"Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece. Složili smo slagalicu i otkrili da nije putovao. Jedini kontakt koji je imao je bio onaj s vlastitom ženom koja je radila blizu štanda na kojem se prodaje sushi, odnosno blizu kolega kineskog porijekla", rekao je.

"Međutim, nije poznato jesu li ti ljudi putovali u Kinu, a to bi trebale istražiti lokalne institucije", dodao je.

Cohen kaže da se pitaju je li pacijentova žena bila asimptomatična te ističe da bi on mogao biti nulti pacijent, ali postoji mogućnost da ih ima više takvih u ostalim regijama države.

Studija o ranijoj pojavi covida-19 u Francuskoj naziva SARS-COV-2 was already spreading in France in late December 2019 objavljena je u časopisu ScienceDirect.