Zdravlje

Iako je zdravo, ovo povrće može izazvati probleme: U kojim slučajevima se paradajz i krompir ne preporučuju?

Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa - psorijatični, reumatoidni i osteoartritis. Tretman za sve vrste usmjeren je na smanjenje upale. Nutricionistkinja Heidi Turner navela je nekoliko namirnica koje nisu pogodne za one koji boluju od ove bolesti jer mogu značajno da pogoršaju tegobe.

Prema njenim riječima, različita ishrana može uticati na zdravstveno stanje u zavisnosti od vrste artritisa. Da biste shvatili koje su to tačno namirnice koje vam ne prijaju, doktorka Turner savjetuje da isprobate tzv. eliminacijsku dijetu.

Prije svega, nutricioniskinja preporučuje smanjenu konzumaciju pržene i masne hrane. Ona je primjetila da nova istraživanja ukazuju na vezu između nezdravog mikrobioma crijeva i reumatoidnog artritisa.

"Na bakterije u gastrointestinalnom traktu utiče ono što jedete, a neravnoteža zdravih i nezdravih bakterija može pogoršati simptome bolesti“, tvrdi Turner i savjetuje da se izbace namirnice kao što su paradajz, patlidžan, krompir i paprika jer mogu izazvati upalu zglobova i pogoršati artritis. Treba izbegavati i rafinisani šećer, so i alkohol.

Nutricionistkinja predlaže mediteranski ishranu, koja skoro isključuje hranu bogatu zasićenim mastima.

"Unosite žitarice, povrće, voće, orašaste plodove, mahunarke, nerafinisano maslinovo ulje i ribu", tvrdi ona.