Sport

Država za rođaka: Raport otkriva zašto mnogima ne odgovara da se nastavi Premijer liga

Sutra je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH pa ćemo definitivno saznati da li će biti nastavljena Premijer liga BiH za nogometaše.

Ovo, prema dosadašnjem odugovlačenju da se donese ikakva odluka, valjda čekajući šta će neko drugi odlučiti te na osnovu posljednje najave ministra zdravstva RS Alena Šeranića da fudbal nije moguće igrati u ovom entitetu prije 1. jula - vrlo je izvjesno da se liga neće moći nastaviti, s obzirom na rokove prema kojima UEFA-i treba dostaviti učesnike evropskih takmičenja.

Sva prisutna kilavost

Jedina nada je da će u krovnoj kući evropskog fudbala prolongirati narednu sezonu, jer i ova nije završena, ali ne treba se za UEFU bojati. Organizirat će oni već nešto jer imaju otvoren prostor za takvo što.

Sva prisutna kilavost i prilično kontradiktorne prognoze iz RS bacaju međutim i sumnju da nekome itekako odgovara da se liga ne nastavi, a svakako je podgrijava i činjenica da se čelnici većine klubova uopće ne oglašavaju niti na bilo koji način "guraju" da se čitav proces ubrza. Jedina dvojica trenera koji transperentno negoduju jer se ništa ne poduzima su Veležov Feđa Dudić i Radnikov Slavko Petrović - ali kao da neko mari za njihove jadikovke koje su više nego utemeljene.

Sumnju da će konačna odluka biti negativna dodatno podgrijava još jedan u nizu brojnih bh. apsurda u zemlji apsurda s fudbalom koji prati svu tu nebuloznost.

Naime, informacija da je nemoguće igrati fudbal do 1. jula ridikulozna je, s obzirom na to da će RS od 11. maja početi snažnije djelovati na ublažavanju mjera prevencije širenja koronavirusa pa će sa radom početi i javni gradski prijevoz, ubrzo se očekuje i otvaranje kafića i teretana (zatvoren prostor) i čega sve ne, što će dozvoliti okupljanje više od 22 fudbalera koja bi se nadmetala na pustopoljini od 700 kvadrata.

Posljednjih dana u FBiH se ubrzanim tempom ukidaju "setovi mjera" pa su od danas mogući namazi u džamijama, a početkom naredne sedmice najavljuje se otvaranje ugostiteljskih objekata. Butici i ostale male trgovine već su dobrano u pogonu, a o velikim trgovačkim centrima, koji se nisu ni zatvarali nikako, a u kojima zna boraviti po 300 ljudi u isto vrijeme, ne treba trošiti riječi.

Ako ne želimo posmatrati stvari kroz prizmu FBiH i RS, ostaje nam da se referiramo na zemlje u regionu koji počinju prvenstvo krajem maja i početkom juna ili možda na Njemačku u kojoj je danas donesena odluka o nastavku takmičenja pod posebnim uslovima već u drugoj polovini maja. A ako i to sve zanemarimo, zar nije sport jedan od ključnih prijatelja zdravlja?

Rezime priče o političkom sportu

Rezime: Ukoliko se zaista donese odluka da je u RS nemoguće igrati prije 1. jula, prevenstvo se neće nastaviti jer bi bili probijeni svi rokovi.

Ukoliko se ne nastavi prvenstvo siguran učesnik Evropske lige bit će Borac koji bi se ako ništa plasirao u Evropsku ligu kao trenutno četvrtoplasirani tim - i to na osnovu neodigrane završnice Kupa. Ove godine su i izbori za Izvršni odbor NSBiH, a kao glavni pretendent da zamijeni Elvedina Begića na čelu saveza je prvi čovjek Borca Vico Zeljković, dakle već dovoljno utjecajan da se izbori za odluku koja se sviđa i njemu i ostaloj vrhušci.

Premda je nominalno 11 klubova za nastavak, prenapučen raspored i činjenica da apsolutno nikakav prihod od takmičenja ne bi imali zbog zabrane prisustva navijača, dodatni su razlozi zašto bi u barem devet klubova bili zadovoljni da se stavi tačka na ovu sezonu.