Životni stil

Recept za neodoljivu tortu od kestena: Kremasta poslastica koja se ne peče

Pečeno kestenje koje se širi ulicama je jedan od sinonima za hladnije vrijeme. Istini za volju, sinonim je za jesen, ali ljubitelji ovog orašastog ploda poslastice od kestena mogu jesti u toku cijele godine. 

Jedna od njih je i neodoljiva kesten torta sa čokoladom i orasima. Kremasta poslastica koja se ne peče obradovaće čak i one koji nisu ljubitelji kestena.

Sastojci: 

za koru: 

  • 250 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml mleka
  • 500 g mlevenog keksa
  • 80 g oraha

za fil 1: 

  • 1/2 kesice želatina u prahu
  • 25 ml hladne vode
  • 250 ml slatke pavlake
  • 130 g šećera
  • 300 g kesten pirea (nezaslađenog)
  • 1 kašičica ekstrakta ruma

za fil 2:

  • 1/2 kesice želatina u prahu
  • 25 ml hladne vode
  • 150 g bijele čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • kakao u prahu za ukrašavanje (po želji)

Priprema: 

U šerpu stavite puter, čokoladu za kuhanje i mlijeko. Mješajte na srednje jakoj temepraturi dok se sastojci ne istope. Sklonite sa vatre, pa dodajte mljeveni keks i orahe.

Dno okruglog kalupa sa obručem premažite puterom, pa rasporediti smjesu za koru i ostavite u frižideru na pola sata.

Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. Slatku pavlaku sa šećerom u prahu umutite. Želatin zagrijte, ali pazite da ne proključa, pa ga postepeno dodajte u slatku pavlaku i sve sjedinite.

U odvojenoj posudi umutite kesten pire sa ekstraktom ruma. Ručno sjedinite kesten i slatku pavlaku, pa izlijte preko kore.

Na pari otopite bijelu čokoladu sa slatkom pavlakom, vodeći računa da ne proključa. Sjedinjenu smjesu ostavite da se ohladi u potpunosti, pa je umutite mikserom. I drugu polovinu želatina napravite kao i za prvi fil, pa dodajte u fil od čokolade i nanesite na fil od kestena.

Tortu ostavite preko noći da odstoji u frižideru, pa je ukrasite kakaom u prahu i poslužite.

Prijatno!