Svijet

Biden i Johnson 40 minuta razgovarali o ukrajinskoj krizi. Jedan stvar je ključna za izbjegavanja sukoba

Joe Biden i Boris Johnson naglasili su da bi svaki daljnji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, s dalekosežnom štetom za Rusiju i za svijet.

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije nakon razgovora istaknuli su da nije izgubljena nada za diplomatsko rješenje ukrajinske krize. No, upozoravaju da je situacija i dalje krhka, javlja BBC.

Nakon 40 minuta razgovora, Joe Biden i Boris Johnson zaključili su da je dogovor i dalje moguć unatoč nizu upozorenja o ruskoj vojnoj akciji, prenosi 24sata.hr.

Rusija je poricala planove za invaziju na Ukrajinu, unatoč gomilanju više od 100 hiljada vojnika na granici. Ruski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je kazao da je diplomacija "daleko od iscrpljenosti".

Više od desetak nacija pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a SAD je istaknuo da bi zračno bombardiranje moglo početi u bilo kojem trenutku.

No, u svom razgovoru Biden i Johnson su kazali kako je diplomatija ključna.

"Premijer i predsjednik Biden izvijestili su jedan drugog o svojim nedavnim razgovorima s kolegama svjetskim čelnicima", navodi se u saopćenju Downing Streeta.

Složili su se da je ostao ključan prostor za diplomaciju i da Rusija se povuče od prijetnji Ukrajini. "Čelnici su naglasili da bi svaki daljnji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, s dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet", stoji u saopćenju.