Politika

Nović: Ima pitanja koja spadaju u integritet izbornog procesa, a nisu ni započeta

Zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović (SNSD) je nakon sastanka s direktorom OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matteom Meccacijem izjavio novinarima da su neka pitanja koja su pokrenuta u Izbornom zakonu BiH, za razmatranje, i mogu se prihvatiti kao tehnička pitanja, ali je njih veoma malo.

Dodao je da ima niz pitanja koja spadaju u direktan integritet izbornog procesa, a da nisu ni započeta.

"Recimo, niko se ne osvrće, pa ni OSCE, pa ni jedna druga institucija na glasanje poštom. Nema spora da je to najveći izvor korupcije, najveći izvor manupulacija sa izbornim procesom, gdje su vreće u osnovi odlučivale na desetine slučajeva u BiH, u izbornom procesu", kazao je Nović, dodajući da niko ne želi o toj temi da razgovara.

Po njegovim riječima, drugo pitanje je ostvarivanje identiteta glasača u inostranstvu.

"Ne možemo dozvoliti da se identitet utvrđuje na bazi nekih nevalidnih dokumenata. Valjda ćemo jednom shvatiti da su ključni dokumenti pasoši, lična karta, a ne kojekakve legitimacije izdate od ovoga ili od onoga, u kojima nema ni najosnovnijih elemenata za identifikaciju", kazao je Nović.

S druge strane, dodao je on, jedno od veoma krupnih pitanja jeste kako se biraju delegati za Dom naroda na nivou BiH u RS, odnosno u Federaciji BiH.

"Klasična diskriminacija srpskog naroda u FBiH. U FBiH Srbi nemaju nikakvog uticaja, niti imaju pravo da glasaju uopšte za članove Doma naroda na nivu BiH. U Skupštini RS itekako utiču na izbor srpskih članova i mi govorimo da je to proces koji je dobar", navodi Nović, dodajući da je to klasična diskriminacija jednog naroda.

Kaže da je to jednostavno otkloniti, „ako pravo imaju Bošnjaci i Hrvati i ostali u Skupšini RS-a da biraju, da glasaju za delegate u Dom naroda na nivou BiH, zašto to pravo nemaju Srbi u Federaciji?“

"Imamo mi niz pitanja koja su jednostavna za riješiti, ali se to ne dozvoljava", smatra Nović.

Kada je riječ o finansiranju izbora, on misli da je suvišno da se time bavi Interresorna radna grupa, te da o tome treba da razmišlja Vijeće ministara BiH, kao nadležni organ koji se bavi kreiranjem budžeta, a i Predsjedništvo BiH da ga predlaže.