Politika

Hoće li biti usvojen zakon o zabrani pušenje na javnim mjestima? Stojanović: Lobirat ću za ovo. Ne radi se o ekonomskom udaru

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja bi trebala početi danas u 12 sati izaziva veliku pažnju javnosti i to posebno zbog predloženog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Podsjetimo, osim na duhan, zakon se odnosi na nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. Prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”.

Predviđene su kazne za pravne osobe ukoliko ne zabranjuju upotrebu duhana, kao i za fizičke osobe ako konzumiraju duhan u zatvorenom prostoru.

Sa Igorom Stojanovićem, zastupnikom SDP-a u Domu naroda u Parlamentu FBiH razgovarali smo o tome da li će podržati ovaj zakon te kako komentariše navode da li će ovo biti veliki udar na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

"Upravo ćemo sada razmatrati na sjednici Kluba zakon i donijet ćemo neki stav. Mislim da neće biti nikakvih problema i podržat ćemo zakon. Imamo neke amandmane. Žuljević je imao neke amandmane, nisam siguran da ćemo ih svi podržati jer su maltene njegovi amandmani isti ili slični kao i kod Žarka Vujevića. Moj stav je da zakon mora usvojiti, upotpunosti sam za zabranu pušenja, nema tu nikakvog ekonomskog udara na bilo koga to jasno pokazuju sve studije iz Evrope koje su došle", kazao je Stojanović.

Dodao je, kako tu ne može biti na udaru niti jedan privrednik ali ni ugostiteljski objekti.

"Iskreno da kaže, pojedini ugostiteljski objekti su nakon usvajanja ovog zakona u pojedinim zemljama čak i dobili nove posjetioce. To pokazuju svi ekonomski podaci. Sve vezane kritike za privredu i udar na budžet, apsolutno ne stoje jer pričamo tek o 2 posto BDP ukupnog trgovinu duhana i duhanskim proizvodima. Ne mislim da je to udar i ne pokazuje niti u jednoj zemlji značajniji ekonomski udar. Zdravlje mora biti prioritet u zemlji gdje preko 50 posto puši i gdje toliko oboljelih od raka i čitav svijet se opredjelio za borbu protiv pušenja i dokazao da je to udar. Lobirat ću da ovaj zakon bude usvojen i u formi u kojoj je preložen", kazao je Stojanović za Raport.

Kratko se osvrnuo i na gašenje Fabrike duhana Sarajevo nakon više od 130 godina postojanja. Smatra da se neće puno o ovome raspravljati na sjednici, ali da je vrlo moguće da će se pojedini zastupnici dotaknuti ove teme upravo na diskusiji u uvođenju zakona.

"Dokaz transformacije BiH se najbolje ogleda u tom primjeru kada nakon ni 140 godina, kada 53 posto ljudi u zemlji puši, vi gasite fabriku duhana radi interesa stranih interesa. Očigledno se niko ne suprostavljala nego ti strani kapitalisti i koji ruše zemlju imaju u svim dosadašnjim Vlada fbih imaju petokolonaši koji svjesno urušavaju privredu BiH. Očigledno da nema dovoljno ljubavi za BiH. I umjesto da dođemo u situaciju da nakon 30 godina otvorimo još jednu fabriku duhana mi zatvaramo i posljednu. Odgovorna je Vlada FBiH koja je već 4 godina u tehničkom mandatu", zaključio je Stojanović.