Svijet

Jeziva najava iz Rusije: Kreće simulacija nuklearnog napada. Sve će nadgledati lično Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin lično će nadgledati vježbe ruskih strateških snaga za odvraćanje, uključujući lansiranje balističkih i krstarećih projektila u simulaciji nuklearnog napada.

Godišnje strateške vježbe Grom održat će se u subotu "pod nadzorom vrhovnog zapovjednika ruskih oružanih snaga Vladimira Putina", navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi The Guardian.

Zapadne vlade upozorile su ranije da Rusija planira održati strateške nuklearne vježbe ovog mjeseca, a ne u kasno ljeto, kao što je uobičajeno. Vježbe se poklapaju s posljednjim danom ruskih vojnih vježbi Allied Resolve u Bjelorusiji, u trenutku kada su zapadne zemlje zabrinute da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

Ruske vježbe uključit će snage i opremu Zrakoplovnih snaga, Južne vojne oblasti (to je jedna od pet vojnih oblasti ruskih oružanih snaga, op.a.), Strateškim raketnim snagama, Sjevernoj i Crnomorskoj floti, saopćilo je Ministarstvo.

Vježba snaga strateškog odvraćanja ima za cilj provjeru spremnosti vojnih zapovjedništava i posada raketnih sistema, ratnih brodova i strateških bombardera za izvršavanje svojih misija te provjeru pouzdanosti strateških nuklearnih i konvencionalnih snaga.