Svijet

Alarmantan izvještaj zaprepastio Ameriku: Rusi imaju pristup našim “osjetljivim” vojnim informacijama već dvije godine

Hakeri koje podržava ruska vlada kradu "osjetljive" informacije od američkih tvrtki koje se bave oružjem već nekoliko godina, tvrdi se u nedavnoj objavi američkih sigurnosnih agencija.

FBI, Agencija za nacionalnu sigurnost i Američka agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) objavili su u srijedu izvještaj u kojem se navodi da su hakeri najmanje od januara 2020. prikupljali informacije koje nisu tajne, ali sadrže "značajan uvid u razvoj američkih platformi za oružje i rokove implementacije.”

Napadi su očito pogodili izvođače koji rade za sve grane vojske, uključujući zračne snage, vojsku, mornaricu i svemirske snage, kao i tvrtke koje rade za američke obavještajne programe. Na meti su bile tvrtke koje se bave projektiranjem aviona i razvojem borbenih i oružanih sistema.

"Pribavljanjem vlasničkih internih dokumenata i komunikacije putem e-pošte, protivnici bi mogli prilagoditi vlastite vojne planove i prioritete, ubrzati napore u tehnološkom razvoju, informirati kreatore vanjske politike o američkim namjerama i ciljati potencijalne izvore za novačenje", navodi se u izvješću.

U srijedu je John Reed, demokratski senator s Rhode Islanda i predsjednik Odbora za oružane snage, rekao za CNN: "I Sjedinjene Države i Rusija neprestano istražuju, putem kibernetičkih napada, kako bi prikupile informacije o sistemima oružja, o obavještajnim podacima itd."

"Kompromis obavještajnih informacija je [na] obje strane", nastavio je, dodajući da su SAD spremne koristiti kibernetičke operacije za pomoć Ukrajini, gdje su američki čelnici upozoravali da bi Rusija mogla planirati invaziju, što je optužba koju je Moskva energično negirala.

Ruski dužnosnici još nisu komentirali optužbe o hakiranju, ali su u prošlosti inzistirali na dokazima da je Moskva umiješana u krađu tajni putem kibernetičkih napada.