Svijet

Rat je na pragu Evrope: Ukrajina proglasila vanredno stanje, ruski diplomati napuštaju Kijev

Ukrajina je u srijedu proglasila vanredno stanje i poručila svojim građanima u Rusiji da se vrate kući, dok je Moskva počela evakuirati svoju ambasadu u Kijevu u skladu s najnovijim zlokobnim znakovima za Ukrajince koji strahuju od sveopćeg ruskog vojnog napada, prenosi Reuters.

Granatiranje se pojačalo na liniji kontakta u istočnoj Ukrajini, gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice priznao nezavisnost dviju pobunjeničkih regija koje podržava Moskva i naredio raspoređivanje ruskih vojnika kao "mirotvoraca".

Konvoji vojne opreme, uključujući devet tenkova, krenuli su prema Donjecku na istoku Ukrajine iz smjera ruske granice, izvijestio je Reutersov svjedok.

Ali još uvijek nije bilo jasnih naznaka hoće li Putin pokrenuti masovni napad na Ukrajinu s desecima hiljada vojnika koje je okupio u blizini granica svog susjeda. Američki odbrambeni dužnosnik rekao je da su ruske snage "spremne koliko god mogu biti" za napad.

Ta neizvjesnost i uglavnom inkrementalni prvi udari sankcija protiv ruskih interesa od strane Washingtona i njegovih saveznika potresli su financijska tržišta, koja su u srijedu imala šarene reultate.

Cijene nafte preokrenule su svoje rane gubitke tog dana, dok su globalne dionice prekinule četverodnevni pad, a potražnja za sigurnom imovinom je oslabila dok su zapadni čelnici i Ukrajina čekali Putinov sljedeći potez. Rublja je pala, iako ne mnogo.

"Predviđati što bi mogao biti sljedeći korak Rusije, separatista ili lične odluke ruskog predsjednika - ne mogu reći", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izvanredno stanje u trajanju od 30 dana moglo bi ograničiti slobodu kretanja regrutiranih rezervista, uvesti ograničenja za medije i dovesti do provjera ličnih dokumenata, navodi se u nacrtu teksta koji treba odobriti parlament.

Ograničenja će stupiti na snagu od četvrtka.

Ukrajinska vlada također je najavila obavezni vojni rok za sve muškarce borbene dobi.

Ukrajinske vladine i državne web-stranice, koje su doživjele prekide posljednjih sedmica, za koje je Kijev okrivio za cyber napade, u srijedu su ponovno bile izvan mreže. Pogođene su web stranice ukrajinskog parlamenta, vlade i ministarstva vanjskih poslova.

Moskva poriče planiranje invazije te je upozorenja opisala kao antirusku histeriju. Ali nije poduzela nikakve korake za povlačenje trupa raspoređenih duž ukrajinskih granica.

U srijedu je skinula zastave sa svoje ambasade u Kijevu, nakon što je svojim diplomatima naredila da se evakuiraju iz sigurnosnih razloga.

SANKCIJE

Zapadne zemlje već desetljećima upozoravaju na mogućnost najkrvavijeg rata u Europi. To se još nije materijaliziralo, ali očigledna prijetnja i dalje ostaje, ostavljajući kreatorima politike da se bore s kalibracijom svog odgovora.

Zajedno sa saveznicima, Washington je ove sedmice predstavio niz sankcija, uključujući nova ograničenja za neke ruske banke.

Zapadni čelnici kažu da su strožije mjere u rezervi u slučaju invazije punog razmjera, na primjer ako Rusija pomogne separatistima da zauzmu dijelove istočne Ukrajine za koje tvrde, ali trenutno ne kontroliraju.

Nijedna od dosadašnjih mjera nije izravno usmjerena na samog Putina, niti se očekuje da će imati ozbiljne posljedice po Moskvu, koja ima više od 630 milijardi dolara međunarodnih rezervi.

Bidenova administracija je večeras objavila sankcije protiv Nord Stream 2 AG, švicarske tvrtke koja je izgradila ruski plinovod Sjeverni tok 2 do Njemačke, a koja je pod kontrolom ruskog državnog plinskog diva Gazproma.

Njemačka je već u utorak zamrznula odobrenja za naftovod.

Europska unija će sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznavanje separatističkih regija u Ukrajini dodati na crnu listu, zamrzavajući njihovu imovinu. Drugi paket sankcija EU-a uključivao bi kontrolu izvoza.

Čelnici EU-a također će održati hitan summit u četvrtak kako bi razgovarali o sljedećim koracima. Britanija je zabranila Rusiji izdavanje novih obveznica na svojim tržištima.

RASPOREDJENE SVJEŽE TROPE

Ukrajinska vojska priopćila je da je jedan vojnik ubijen, a šest ranjeno u pojačanom granatiranju od strane proruskih separatista upotrebom teške artiljerije, minobacačkih bombi i raketnih sistema Grad u dva odcijepljena područja u posljednja 24 sata.

Nove satelitske snimke pokazale su nekoliko novih vojnih jedinica i opreme u zapadnoj Rusiji i više od 100 vozila na malom aerodromu u južnoj Bjelorusiji, koja graniči s Ukrajinom, prema američkoj tvrtki Maxar.

Rusija je mjesecima krizu predstavljala uglavnom kao spor sa Zapadom, zahtijevajući sigurnosne garancije, uključujući obećanje da nikada neće dopustiti Ukrajini da se pridruži NATO-u.

No, priznanje separatističkih regija popraćeno je mnogo snažnijim jezikom protiv Ukrajine, uključujući lično Putina.

U televizijskom obraćanju u ponedjeljak, Putin je ukrajinsku državu okarakterizirao kao umjetnu konstrukciju koju su ruski neprijatelji izdvojili iz Rusije.