Region

Kurti: Kosovo razmatra mjere zbog ruske agresije na Ukrajinu

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je ”danas tragičan dan za Evropu i šire, zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je najveća vojna agresija nakon završetka Drugog Svjetskog rata”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je na početku plenarne sjednice Skupštine Kosova istakao da Vlada Republike Kosovo koordinira i sarađuje sa Evropskom unijom, NATO-om, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom kako bi bili zajedno za mir, sigurnost i u odbrani demokratije i slobode.

“Zabrinuti zbog utjecaja koji bi ovaj veliki novi rat mogao imati sa tragičnim posljedicama i u našem regionu, a posebno u Republici Kosovo, sinoć smo održali sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti na kome smo sa nekim od ministara i rukovodiocima naših sigurnosnih institucija procijenili, analizirali i diskutovali o aktuelnom stanju i mjerama koje treba da preduzmemo kako bi naša evropska i euroatlantska orijentacija bila na što većem nivou, kvaliteti i intenzitetu”, kazao je Kurti.

I predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca oštro je osudio vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

„U ime poslanika, Skupština Republike Kosovo zvanično osuđuje intervenciju, vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Skupština Kosova i narod naše Republike stoje uz ukrajinski narod i solidarni smo sa njim u ovim teškim vremenima“, rekao je Konjufca.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa posljedicama ruske agresije. Osmani je na Twitteru podvukla da će Kosovo sarađivati sa saveznicima na zaustavljanju bilo kakve destabilizacije u regionu.

“Hegemonija Rusije neće uspjeti. Sloboda i demokratija će prevladati“, zaključuje Osmani.