Svijet

Može li Ukrajina parirati Rusiji? Evo šta zapadni analitičari smatraju najvećim borbenim adutima Kijeva

Ukrajinski general-pukovnik Valerij Zalužnji prije desetak dana poručio je Ruskoj Federaciji kako je čak 420.000 ukrajinskih vojnika spremno pogledati smrti u oči i ne prepustiti im ni komadić ukrajinske zemlje.

„Spremni smo uzvratiti udarac. Prošli smo kroz raniji rat i dobili smo odgovarajuću obuku pa smo posve spremni dočekati neprijatelja, ne cvijećem, nego Stingerima i Javelinima. Dobrodošli u pakao", poručio je Rusima Zalužnji.

Koji su ukrajinski vojni aduti i jesu li Ukrajinci na znatno većem borbenom nivou nego u vrijeme aneksije Krima 2014. godine pitanja su kojima se bave analitičari širom svijeta, a naročito na Zapadu.

U vrijeme aneksije Krima ruski vojnici su se doslovce prošetali kroz Ukrajinu, a ukrajinska vojska je bila u doslovno katastrofalnome stanju. Događaji 2014-2015., uključujući tzv. Majdansku revoluciju, označili su preokret i Kijev je u međuvremenu poduzeo velike vojne reforme. Ukrajinska vojska je s oko 6.000 aktivnih i borbeno spremnih vojnika uskvasala na skoro 150.000 u lanjskoj godini. Istodobno, modernizirali su svoje tenkove, oklopna vozila i artiljerijske sisteme: prema podacima Svjetske banke, udio vojnih rashoda u državnome proračunu službenoga Kijeva narastao je s 1,5 posto BDP-a u 2014. na današnjih gotovo 4,5 posto, što je na razini ruskih vojnih izdataka.

Ukrajina, k tome, više nije sama. Pomaže ih NATO kao cjelina, ali i mnoge zemlje zapadnoga vojnoga saveza pojedinačno, čija dosadašnja potpora premašuje 14 milijardi dolara u oružju i opremi. Vojni hangari su im puni: od modernih borbenih sredstava preko transportnih vozila i kamiona pa do protutenkovskih projektila i turskih borbenih dronova „Bayraktar TB2”.

Vojna modernizacija Ukrajine nije samo količinska i 'hardverska', nego je postignut i znatan napredak u obuci, educiranosti za služenje novim tehnologijama i drugim pripremama za borbu. Nekadašnje zastarjele doktrine iz sovjetske ere u međuvremenu su potisnute modernim ratnim kanonima: instruktori NATO-a u ukrajinskim vojnim bazama djeluju već godinama, a najveći je takav centar blizu poljske granice, kod grada Lavova.

Ukrajinsku aktivnu vojsku trenutno čine mahom mladi dobrovoljci, regrutirani nakon 2015. godine. To nije zanemariv faktor u procjeni ukupnog ukrajinskog kapaciteta za pružanje otpora, pogotovo ako se zna da je dobar broj njih dosad već stekao gerilska borbena iskustva u Donbasu i istočnim pokrajinama gdje tzv. zamrznuti rat protiv proruskih separatista traje već sedam godina. Istinabog, razmjena vatre u Donbasu uglavnom se svodi na snajperska nadmudrivanja i druge tehnike slavnoga Vasilija Zajceva koje u slučaju frontalnoga općeg napada gube na strateškoj važnosti.

Među najvažnijim sredstvima za odvraćanje ruskoga napada na ukrajinskoj strani mnogi navode protutenkovsku raketu FGM-148 Javelin, koje su Amerikanci isporučili Ukrajini u prilično velikim količinama. Ovaj protutenkovski projektil srednjeg dometa osmišljen je upravo za djelovanje protiv nekadašnjih sovjetskih, a sada ruskih oklopnih formacija koje su u ovome trenutku nagomilane na ukrajinskoj granici. I britanski laki protutenkovski projektili NLAW mogu u usporavanju ruskoga napredovanja igrati važnu ulogu, smatra Dumitru Minzarari, specijalist za istočnu Evropu u Njemačkome institutu za međunarodne poslove, piše Slobodna Dalmacija.

Najslabiji ukrajinski borbeni adut je bez sumnje njihova avijacija, najgora tačka njihovog odbrambenog kapaciteta. Većina ukrajinskih bombardera i borbenih aviona je starija od 30 godina, a piloti su im loše obučeni i slabo plaćeni, dok borbeni avioni ruskih zračnih snaga MiG-29, Su-30 i Su-35 Flanker-E imaju zastrašujuće ratne potencijale. Ukrajina je, međutim, iz Litve prije desetak dana primila još jednu pošiljku protuzračnih raketnih sistema Stinger kako bi barem donekle parirala djelovanju neprijateljske avijacije.

Ukrajinski cilj svakako ne bi bila odsudna obrana i dostojno pariranje puno moćnijoj sili, nego otporom produljiti trajanje sukoba, povećati ruske troškove i rastezanjem agonije natjerati Rusiju da preispita njegovu isplativost – tvrde zapadni analitičari. Malo njih ističe kako će se konačna cijena ovakvoga finala globalnoga nadigravanja između Washingtona i Moskve iskazivati uglavnom u ljudskim glavama. I to onima mahom ukrajinskim.