Svijet

Zelenskij o stanju na terenu: U Donbasu naša vojska radi odlično. Rusi su šokirani onim što se dešava

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky obratio se javnosti i izjavio je da njegova zemlja zagovara mir.

"Šta čujemo danas? Nisu to samo eksplozije raketa, bitke, huk aviona. To je zvuk nove gvozdene zavese koja spušta i zatvara Rusiju od civilizovanog svijeta. Naš nacionalni zadatak je da ova zavjesa ne prođe kroz našu ukrajinsku teritoriju, već u domovinu Rusa.

Ukrajinska vojska, naši graničari, policija i specijalne službe zaustavili su napade neprijatelja. Na jeziku sukoba, ovo se može nazvati operativnom pauzom", naveo je Zelensky.

Onda je govorio i stanju na terenu.

"U Donbasu naše oružane snage rade odlično, Harkovski pravac je veoma težak, snage za odbranu grada rade, pouzdane su, naši su ljudi. Najproblematičnija situacija danas je na jugu. Naše trupe vode žestoke borbe u predgrađu Hersona. Neprijatelj se izbacuje sa okupiranog Krima, pokušavajući da napreduje prema Melitopolju.

Na sjeveru zemlje, neprijatelj polako napreduje u Černjigovskoj oblasti, ali ima snaga da ga zadrži. Pouzdana odbrana je izgrađena u regiji Žitomir. Neprijateljski padobranci u Hostomelu su blokirani, trupama je naređeno da ih unište.

Da, mi, nažalost, imamo gubitke, gubitke naših heroja. Da, zarobili smo ruske vojnike. Nekima od njih – onima koji su se predali – pomažu naši ljekari. Mnogi ruski avioni i mnoga oklopna vozila su uništeni.

Da, vidimo da su mnogi Rusi šokirani onim što se dešava. Neki Rusi već pozivaju na društvenim mrežama da su protiv rata. Vidimo to. Ali rukovodstvo Ruske Federacije to vjerovatno neće vidjeti.

Tako da, molim vas,

Ako nas čujete, ako nas razumijete, ako razumijete da napadate nezavisnu državu, molim vas izađite na trgove i obratite se predsjedniku svoje zemlje.

Mi smo Ukrajinci. Mi smo na našoj zemlji. Vi ste Rusi. Sada je vaša vojska započela rat. Rat u našoj državi. Veoma bih volio da govorite na Crvenom trgu ili negde drugde na ulicama vašeg glavnog grada, u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije. Ne samo na Instagramu - to je veoma važno.

Šta vidimo u ovo doba? Za svjetsku zajednicu Rusija postaje analog takozvane DPR - ovo je potpuna izolacija.

U stalnom sam kontaktu sa čelnicima partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija. Rusija je već počela primati prve sankcije iz velikog paketa sankcija, najmoćnijeg u svjetskoj historiji.

Nas Ukrajince niko neće moći uvjeriti niti natjerati da se odreknemo svoje slobode, naše nezavisnosti, našeg suvereniteta. No, čini se da rusko rukovodstvo to pokušava učiniti uništavanjem potencijala svoje zemlje. Sve što je Rusija uradila od 2000. godine sada se može spaliti uživo pred svijetom.

Ističemo da Ukrajina nije izabrala ratni put. Ali Ukrajina nudi povratak u mir.

Šta mogu Ukrajinci? Pomozite nacionalnoj odbrani. Pridružite se Oružanim snagama Ukrajine i jedinicama teritorijalne odbrane. Svaki građanin s borbenim iskustvom sada će biti od koristi. Na vama i svima nama je da li će neprijatelj moći dalje napredovati na teritoriju naše nezavisne države. Molimo vas da pomognete volonterskoj zajednici i medicinskom sistemu, na primjer davanjem krvi.

Političari i lideri zajednice - pomažu ljudima, osiguravaju normalan život na terenu koliko god je to moguće. Svako treba da brine o svojim najmilijima i da brine o onim komšijama ili poznanicima kojima je to potrebno. Dužnost novinara, važna dužnost, je da brane demokratiju i slobodu u Ukrajini.

Danas sam razgovarao sa mnogim liderima - Ujedinjenim Kraljevstvom, Turskom, Francuskom, Nemačkom, EU, Sjedinjenim Državama, Švedskom, Rumunijom, Poljskom, Austrijom i drugima.

Ako nam vi, dragi evropski lideri, dragi svjetski lideri, lideri slobodnog svijeta, danas ne pomognete, sutra će vam rat pokucati na vrata", naveo je Zelensky.