Region

Dramatično obraćanje Vučića: “Nikad teže za Srbiju. Moguće isključenje Rusije iz UN-a i priznanje nezavisnosti Kosova”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini.

"Veoma mi je teško da se obratim građanima, verovatno u najlošijem raspoloženju u poslednjih deset godina", rekao je Vučić, prenosi B92.

"Cijeli svijet je postao drugačiji i bukvalno više ništa nije isto. Dogodile su se tektonske promjene na svetskoj sceni, i Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i manje nego ikada postoji razumijevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gdje u svijetu.

To nije pitanje naše principijenosti i ispravnosti našeg stava već okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju. Gotovo da ne postoji predstavnik velikih zemalja sa kojima nismo razgovarali", kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom i time da malo ko želi da čuje njenu argumentaciju.

"Ja mislim da je ovo tek početak, pritisci na našu zemlju bit će ogromni u narednom periodu. Očekujem da u narednom periodu da ima nekoliko zamki za Srbiju. Vidjeli ste da su Albanci podnijeli zahtjev da postanu dio NATO-a, vidjeli ste i da su dobili podršku sile kao što je Turska - rekao je Vučić.

Dodao je da će "neka od sljedećih inicijativa biti isklučenje Rusije iz Ujedinjenih naroda".

"Planiraju da na osnovu člana 6 povedu raspravu u tome. Onda to otvara prostor za promjenu rezolucije 1244 poslije čega mi više nemamo pravni osnov i slijedi priznavanje nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.

Kaže da slijedi drugi dio problema, dalje ugrožavanje ekonomskih interesa Srbije.

"Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za četiri, za devet nismo mogli. To su deklaracije koje su značile uvođenje razlilitih sankcija Rusiji", rekao je Vučić.