Svijet

FIFA izbacila Rusiju sa Svjetskog prvenstva u Kataru

Danas je Ured Organizacijskog odbora FIFA-e donio ključne odluke u vezi s europskim utakmicama doigravanja za FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022, nakon konzultacija s UEFA-om i savezima članicama FIFA-e.

i) Odgoda meča Škotske protiv Ukrajine

Dana 3. marta 2022., Ukrajinski nogometni savez je pisao FIFA-i tražeći da se njezine kvalifikacijske utakmice odgode zbog nemogućnosti organiziranja putovanja i treninga momčadi u trenutnim okolnostima.

Nakon konzultacija s UEFA-om i četiri saveza članice sudionice na putu A doigravanja europskih kvalifikacija, jednoglasno je dogovoreno u duhu solidarnosti da se prihvati ovaj zahtjev. Utakmica između Škotske i Ukrajine, koja je prvobitno bila zakazana za 24. marta 2022., sada će biti odgođena na postojeći rok za juni, a samim tim i utakmica između pobjednika Škotske protiv Ukrajine i Walesa protiv Austrije također će biti odgođena na isti period .

Nadalje je dogovoreno da će utakmica između Walesa i Austrije ostati prema rasporedu 24. marta 2022., zbog potrebe da se ometanje ograniči na natjecateljske utakmice koje su već zakazane za junski rok u već zakrčenom kalendaru.

Relevantne strane istražuju alternativne rasporede za pogođene timove u razdoblju marta. Slično tome, pojedinosti o odgođenim utakmicama bit će objavljeni u dogledno vrijeme, a kalendar međunarodnih utakmica u junu bit će prilagođen po potrebi za dotične momčadi nakon što ti detalji budu finalizirani.

ii) Poljska se automastski plasirala u finale grupe B

Osim toga, nakon odluke od 28. februara 2022. donesene zajedno s Izvršnim odborom UEFA-e da suspendira sve ruske momčadi iz sudjelovanja u FIFA-inim i UEFA-inim natjecanjima do daljnjeg, Ured Organizacijskog odbora FIFA-e odlučio je da će se Poljska direktno plasirati u finale grupe B koje će se održati 29. marta 2022. u kojem će se susresti s pobjednicima meča između Švedske i Češke, stoji u saopćenju FIFA-e.