Ekonomija

Hrabar potez: Nakon Bidenove odluke o zabrani uvoza ruske nafte skočile cijene benzina u Americi

Hrabar potez američkog predsjednika Joea Bidena o zabrani uvoza ruske nafte nametnuće Amerikancima troškove kroz veće cijene benzina, smatra Richard Kauzlarich, direktor Centra za energetsku nauku i politiku na Univerzitetu George Mason.

Biden je u utorak potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuje uvoz ruske nafte, tečnog prirodnog gasa (LNG) i uglja u Sjedinjene Američke Države.

Domaća proizvodnja

Kauzlarich, bivši američki ambasador u Azerbejdžanu, rekao je za Anadolu Agency (AA) da zaustavljanje uvoza ruske nafte neće imati toliki utjecaj na fizičku potražnju ovih derivata u SAD-u.

SAD ne zavisi toliko od ruske nafte i gasa kao saveznici u Evropi, budući da ta zemlja uvozi svega osam posto nafte i rafinisanih proizvoda iz Rusije.

Međutim, Kauzlarich je rekao da će Amerikanci očekivati ​​da će prestanak uvoza iz Rusije biti podmiren povećanjem domaće proizvodnje nafte i plina.

"Amerikanci će tražiti bilo kakav znak da međunarodne energetske kompanije imaju koristi od viših cijena i očekivat će da SAD proizvodi više nafte i plina u zemlji", objasnio je.

Zabrana uvoza će teško pogoditi rusku ekonomiju jer ona u velikoj mjeri zavisi o prihodima od energije.

"Taj potez dolazi uz dvostranačku podršku i dodatno će lišiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ekonomskih resursa koje koristi da nastavi svoj rat protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

SAD su prošle godine iz Rusije uvozile skoro 700.000 barela sirove nafte i rafinisanih naftnih derivata dnevno, navodi Bijela kuća.

Zabranjeno finansiranje

Amerikancima je sada zabranjeno da finansiraju ili omogućavaju stranim kompanijama da ulažu u proizvodnju energije u Rusiji.

Nakon Bidenove odluke, cijene benzina u SAD su se u utorak, 8. marta, popele na najviši nivo u gotovo 14 godina, pokazuju podaci koje je prikupila AA.

Državni prosjek je iznosio 4.173 dolara po galonu za običan benzin, što je najviše od jula 2008. godine, pokazuju podaci Američke automobilske asocijacije.

Najviša cijena bila je u državi Kalifornija i iznosila je 5.444 dolara po galonu. Slijedili su Havaji sa 4.718 dolara i Nevada sa 4.674 dolara.