Politika

PSBiH – Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev poslanika Snježane Novaković-Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom postupku.

Kako su predlagači naveli, predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

Također, predlažu se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje...

Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je tokom diskusije kazao da se iz vrlo šturog obrazloženja predloženog zakona ne može vidjeti kakve će to efekte imati po budžete na svim nivoima vlasti i zašto ta stopa umjesto 10 posto ne bi bila recimo pet posto.

- Također ne znamo da li će ovaj zakon biti rješenje za rastuću inflaciju, posebno imajući u vidu da je rok njegove primjene do kraja ove godine, a to je u makro-ekonomskom smislu veoma kratak period za bilo kakve suštinske promjene i olakšanje života i standarda građana, posebno imajući u vidu da inflacija neće nestati preko noći - naveo je Zvizdić.

Kaže da treba čuti i mišljenje struke, te je stoga bilo potrebno prikupiti mišljenja relevantnih institucija, počev od Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Direkcije za evropske integracije itd.

Također smatra da je trebalo pribaviti mišljenje i Udruženja poslodavaca, sindikata, potrošača iz oba entiteta, “jer ovo je izuzetno važan zakon koji mora imati pravu analizu efekata”.

Poslanik Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da je, čitajući ovaj zakon, shvatio da on zapravo potencira socijalnu osjetljivost, da potencira smanjenje tereta građanima, imajući u vidu teško stanje u kojem se građani ove zemlje nalaze i sve okolnosti koje se trenutno dešavaju.

- Imao sam namjeru podržati uvođenje različitih vrijednosti stopa PDV-a. Međutim, u međuvremenu smo dobili prijedlog koji je još socijalno osjetljiviji, a koji je predložio poslanik Mirko Šarović - kazao je Begić dodajući da je samo to razlog zašto neće podržati ovaj prijedlog, nego Šarovićev.


Poslanik Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je kazao da je bio suzdržan kod hitne procedure.

Po njegovim riječima, vrlo je upitno kako provesti ako i donesu ovakve odredbe, kako doći do rješenja, odnosno kako pomoći građanima.

Okončana je poslanička rasprava o predloženom zakonu o kojem će se poslanici izjašnjavati na kraju sjednice.