Svijet

Lavrov: Mi nismo napali Ukrajinu, oslobodili smo Donjeck i Luganjsk

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je nakon sastanka u Antaliji.

On je istakao da je s ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom razgovorao o humanitarnim koridorima za izvlačenje civila.

"Na temelju analize situacija na terenu i trebaju se odabrati najučinkovitije rute kako bi se civili izmjestili iz gradova.

Rusija je predložila konkretne ideje glede nacrta, a ukrajinska strana je uzela te ideje kako bi o njima raspravila u Kijevu i rekla kako bi dali odgovor brzo", rekao je Lavrov.

Novinari su ga pitali da li invazija na Ukrajinu ide po planu i da li Rusija planira napasti i druge države.

"Te procjene rade komisije, i procjena je da operacija ide po planu", rekao je Lavrov.

On je kazao da Evropa naoružava Ukrajinu i da se u Rusiji pitaju da li će Evropa prestati s tom politokom koja od Ukrajine stvara prijetnju Rusiju", rekao je Lavrov.

Što se tiče napada na druge zemlje, Lavrov je kazao da Rusija nije nikog napala.

"Ne planiramo napasti drugi zemlje, nismo napali ni Ukrajinu. To smo objasnili mnogo puta, Ukrajina predstavlja opasnost po Rusiju. Nas se nikad nije saslušalo ni poslušalo. Otkrili smo nove činjenice u Donjecku i Luganjsku, teritorija koje smo oslobodili, a to je da se planirao napad na ove države. Postoje neke činjenice da je Pentagon koristio biološke laboratorije.

Stvaraju biološke labortorije na samoj granici SSSR-a i na granici s Kinom", rekao je Lavrov.

Novinari CNN-a pitali su ga kako misli opravdati napad dječiju bolnicu i porodilište u Ukrajini.

"Nije ovo sad prvi put da čujemo dramatične vriskove o strahotama koje provode ruske oružane snage. Na sastanku Vijeća sigurnosti pri UN-u tamo smo iznijeli činjenice. To je rodolište bilo već dugo sjedište bataljona Azov, i oni su sve trudnice i sve medicinske sestre maknuli odatle i tamo napravili bazu ultraradikalnog bataljona Azov. To je manipulacija javnim mnijenjem.

Druga strana novčića predstavlja drugi objektivniji pogled.

Ukrajina se pretvara u antirusku državu već niz godina. Mi želimo neutralnu Ukrajinu, pozivamo naše susjede i NATO da se ne širi i želimo da razgovaramo o sigurnosnim jamstvima, kako za Ukrajinu tako i za Rusiju. Prema onome što je rekao Zelenskij taj pristup postaje jasniji i njemu samom", rekao je Lavrov.