Svijet

Kod Kijeva stigli čečenski odredi za blokadu. Zadatak im je pucati po ruskim vojnicima koji se pokušaju povući

Član parlamentarnog odbora ukrajinskog parlamenta Fedor Venislavski objavio je da su kod Kijeva postavljeni čečenski "odredi za blokadu" koji za cilj imaju spriječiti povlačenje ruske vojske.

Kako kaže, cilj tih odreda je i pucati po vojnicima koji se pokušaju povući.

Te "odrede za blokadu" čine tzv. kadirovci, odnosno čečenski specijalci nad kojima ovlasti ima predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov i predstavljaju Putinovu pretorijansku gardu, pa čak i, kako kažu, Putinovu "zadnju liniju obrane".

Kadirovljev odred za blokadu postavljen je na liniji Kijevsko more - Irpin - Hostomel - Buča, odakle bi trebao krenuti napad na Kijev. Venislavski kaže da taj podatak govori o padu morala ruskih vojnika te kako je "neprijatelj moćan, ali ne i nepobjediv".

Te odrede u Drugom svjetskom ratu imala je i Crvena armija, odnosno uglavnom su to bili pripadnici specijalnih jedinica NKVD-a te Wehrmachta, odnosno pripadnici SS-a, koristili su ih i kineski komunisti u vrijeme građanskog rata te su obje strane u građanskom ratu u Španjolskoj posezale za njima.

Isti princip koristile su tokom rata u Koreji sjevernokorejske i kineske jedinice, a u ratu u Siriji i Iraku time su se služili i pripadnici ISIL-a kako bi spriječili povlačenje svojih vojnika na važnim dijelovima ratišta. Ako su potrebni takvi "odredi", očito je upitno stanje u ruskoj vojsci, odnosno kako će na tu informaciju reagirati ruska javnost, ako je uopće dozna.

Istovremeno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da se u Siriji i na Bliskom istoku javilo već 16 hiljada dobrovoljaca koji su spremni ratovati na strani ruske vojske, te da je Vladimir Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti podržao ideju o slanju dobrovoljaca u Ukrajinu.