Region

Ruska agencija: ‘Dron je letio za Krim i skrenuo s kursa. On može nositi bombu tešku jednu tonu!’

Bespilotna letjelica koja je kasno u četvrtak pala u Zagrebu greškom je skrenula s odredišta koje je trebalo biti Krim, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Pozivajući se na izvore u ruskim organima reda, ista takva bespilotna letjelica tipa Tu-141 Striž sovjetskog dizajna iz Ukrajine pala je u blizini grada Krasnoperekopska na sjeveru Krima, anektiranog teritorija koji svojata Rusija.

2Prvi je dron pao u blizini grada Krasnoperekopska, a drugi u Zagrebu, leteći više od 700 kilometara", kazao je izvor ruskoj agenciji.

"To je u suštini mali mlazni avion sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje, do jedne tone", tvrdi izvor.

Izvor tvrdi da su oba drona imala probne letove prema Krimu, što objašnjava njegovu izvidničku namjenu, ali je "jedan od njih skrenuo s kursa i odletio u glavni grad Hrvatske". Drugi su pronašli nedaleko od crnomorske obale i objavili fotografiju olupine.

"Dijelove ukrajinske letjelice tipa Tu-141 Striž otkrili su ruski graničari u petak u 9.35 (hrvatsko vrijeme) oko 17,6 kilometara južno od sjeverne granice teritorija Krima i 8,5 kilometara od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje. Vidjeli su fragmente krila i trup, pronašli podatke iz registratora leta i kočni padobran", dodao je izvor.