Svijet

Putin je upravo izbrisao Ukrajinski grad s lica zemlje: Slike uništenja su zastrašujuće

Cijeli grad na istoku Ukrajine zbrisan je u ruskoj invaziji, rekao je jučer regionalni guverner.

Separatisti koje podržava Rusija tvrdili su u petak da su zauzeli Volnovakhu. Dani teškog bombardiranja iz zraka i kopnenih artiljerijskih napada uništili su veliki dio malog, ali strateški važnog grada od 21.000 stanovnika, sličnog veličini kao Truro u Cornwallu, piše The Times.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju ruske vojnike i oklopna vozila u gradu, okružene oštećenim, spaljenim zgradama.

Većina civila koji su tamo živjeli uspjeli su pobjeći prije nego što su Rusi stigli, rekao je Pavlo Kyrilenko, guverner Donjecke regije, a od grada je jedva išta ostalo. "Općenito, Volnovakha sa svojom infrastrukturom kao takvom više ne postoji", rekao je za ukrajinski televizijski kanal Direct.

Kako se rat vuče na svoj 18. dan, snage predsjednika Putina intenziviraju svoje napore da zauzmu ključne gradove, uključujući opkoljenu luku Mariupol, manje od 40 milja južno od Volnovakhe, te proširuju ofanzivu na nove ciljeve diljem zemlje. Jutros su ruski zračni napadi gađali vojni poligon samo 15 milja od poljske granice, u blizini zapadnog grada Lavova. Najmanje devet osoba je ubijeno, a 57 je ozlijeđeno u napadu na Međunarodni centar za mir i sigurnost Yavoriv, ​​prema ukrajinskim dužnosnicima.

Brutalne taktike odražavaju one koje koristi Rusija da preplavi gradove u Siriji i Čečeniji. U jučerašnjem videoobraćanju iz Kijeva predsjednik Zelensky optužio je Rusiju da protiv njegove zemlje vodi "rat uništenja".

Volnovakha se nalazi između grada Donjecka, središta nepriznate separatističke Narodne Republike Donjeck, koja se nasilno odvojila od Ukrajine prije osam godina, i vitalne luke Mariupolj pod kontrolom Ukrajine, na Azovskom moru, koja je pod opsadom od 2. marta.