Region

Plenković: ‘Da, na letjelici je bila neka vrsta bombe, odnosno eksploziva’

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je na bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, te da se daljnjom istragom želi utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima je rekao da je tačno ono što je kazao ministar odbrane Mario Banožić. "Na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se tačno koja", rekao je premijer.

Na početku je kazao da su zadovoljni jer su našli novog ministra i osigurali paket mjera pomoći građanima.

"Došlo je do velike izbjegličke krize, ona će rasti. Već je 2.7 miliona Ukrajinaca napustilo domove. Do danas je u Hrvatsku došlo 6300 Ukrajinaca", rekao je Plenković. Dodao je da su oko 40 posto pristiglih djeca.

Premijer je istaknuo kako je "sve što se govorilo u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali krivo".

"Ono što je tačno jest da je na njoj bilo eksploziva. Ono što je dobro, da se nije dogodila nikakva teža posljedica, da nije bilo žrtava", naglasio je.

No kaže da nedostaje cijeli niz važnih informacija. Ne zna se još ko je, zašto i kako poslao bombu. Daljnjom istragom želi se utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj.

"Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg toka istrage želimo utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj. Je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će i Ministarstvo odbrane dati svoj plan kako ojačati odbranu.

Jesu li hrvatski radari mogli i ranije vidjeti letjelicu?

"Nebitno je to. Istraga će pokazati sve. Letjelica je najdulje letjela preko Mađarske, u Hrvatskoj je bila vrlo kratko. Oni koji slažu cijeli mozaik će raditi na tome kad budu imali nešto konkretno i onda će vas obavijestiti", rekao je Plenković.

"Ono što je pouzdano je to što nije bilo obavijesti od dvije članice NATO saveza", dodao je misleći na Rumunjsku i Mađarsku.

"HV ima pravo reagirati na ovu vrstu ugroze i samostalno, ne moramo mi za ovo pitati dozvolu. Što se tiče djelovanja saveznika, NATO-a i svih sustava, treba kazati da se u zračnom prostoru nerijetko događa da postoje letjelice koje nisu uključile uređaje za signalizaciju. Nekad se avioni dignu zbog toga, bilo je toga i u našem prostoru", rekao je Plenković.

"Ovdje se dogodilo nešto drugo, bila je letjelica stara 40-ak godina, ali isto tako moćna i pala je tu gdje je pala. Na našim je službama da ispitaju kako se i zašto to dogodilo. A za budućnost je bitno da osiguramo reakciju. Da poleti večeras, siguran sam da bi i Rumunjska, Mađarska, NATO i HV bili puno spremniji", rekao je.