Svijet

Šta se dešava iza ‘zavjese’? Za Kinu je najgora opcija Putinov pad, to u Pekingu ne mogu dozvoliti

Od početka rata u Ukrajini, pažnja Zapada nije bila usmjerena samo na Moskvu i poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina, nego i na Peking, budući da Kina zasad stoji po strani i odbija otvoreno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu. Štaviše, iz Pekinga su se isprva čule poruke da je odnos Kine i Rusije ''čvrst kao stijena''.

U nedjelju su Financial Times i Washington Post objavili informacije, pozivajući se na izvore iz Sate Departmenta, da je na početku invazije Rusija zatražila pomoć Kine u vojnoj opremi. No, u tekstovima nije bilo precizirano kakvu je vojnu pomoć Rusija zatražila od Kine.

Rusija zatražila pet vrsta vojne opreme

Jučer je, pak, Financial Times objavio da je zahtjev Rusije Kini među ostalim uključivao i rakete zemlja-zrak. Dvojica dužnosnika upoznata sa sadržajem američkih obavještajnih depeša odaslanih američkim saveznicama tvrde kako se u njima navodi da je Rusija od Kine zatražila pet vrsta opreme: rakete zemlja-zrak, bespilotne letjelice, oklopna vozila, obavještajnu opremu te vozila za logističku podršku.

Kineska amvasada u SAD-u u nedjelju je priopćilo da nema nikakvih saznanja o takvom zahtjevu Rusije niti o pozitivnom odgovoru Pekinga, a isto je jučer negirao i Kremlj. Neimenovani visoki američki odbrambeni dužnosnik izjavio je, pak, da Pentagon "vrlo, vrlo pomno prati situaciju".

"Ako Kina odluči materijalno podržati Rusiju u ovom ratu, vjerovatno će biti posljedica za Kinu", rekao je.

Traže i supe u vrećicama i konzerve

CNN je objavio, pozivajući se na dva nezavisna izvora, da ruski zahtjev za pomoć od Kine uključuje i hranu za vojsku. Konkretno, Rusija je od Kine tražila ''gotovu, nekvarljivu hranu'', odnosno supe u vrećicama i jela u konzervama. Ako je informacija tačna, onda taj zahtjev pokazuje koliko je loša situacija s ruskom logistikom u Ukrajini.

Prema CNN-u, nejasno je hoće li Kina pristati na to. Na sedmosatnom sastanku u Rimu, najviši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je svoga kineskog kolegu na "potencijalne posljedice i implikacije" ako Kina podrži Rusiju. Kina odbacuje prozivke tvrdeći da se radi o dezinformacijama.

''Peking žali zbog rata u Ukrajini, ali neće tolerirati bilo kakve pokušaje klevetanja Kine zbog njena položaja'', izjavio je kineski visoki diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak naglasivši kako je Peking pružio ''hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini'' te da ''nastavlja podržavati mirovne pregovore''.

'Kina je u stvarnosti na strani Rusije'

Telegraph piše kako bi za Kinu najgori scenarij bio Putinov pad. Pritom podsjeća kako je Putin u februaru otputovao u Peking na otvaranje Zimskih olimpijskih igara kako bi od kineskog lidera Xija Jinpinga dobio podršku za rat u Ukrajini, ali i borbu sa SAD-om i NATO-om. No, čini se da su ruski napadi velikih razmjera na Ukrajinu i oštre sankcije koje je Zapad uveo Rusiji iznenadili Peking.

"Kina je prema van neutralna, ali je u stvarnosti na strani Rusije", tvrdi Steve Tsang, direktor Kineskog instituta na Londonskoj školi za orijentalne i afričke studije.

Stoga bi, piše Telegraph, najgori scenarij za Peking bio da sankcije ili ruski vojni neuspjeh u Ukrajini dovedu do pobune u Rusiji i svrgavanja Putina te mogućeg dolaska prozapadne vlade u Moskvi.

"Sumnjam da Xi želi vidjeti daljnju eskalaciju rata u Ukrajini. Umjesto toga, on bi da Putin dobije ono što želi bez velike kolateralne štete", rekao je Tsang.