Sport

Anti-Mbappe plan: Ovo će biti tačka preokreta u historiji PSG!

U PSG-u prave novi plan. Za sada mu je radni naziv, "anti-Mbappe", a odnosi se na sprečavanje mladih igrača, pogotovo onih koji su ponikli u klubu. 

Cilj, kako je objasnio direktor škole, nekadašnji fudbaler Yohan Cabaye, stvoriti osećaj pripadništva, gradu, bojama, klubu.

"Cilj nam je da im usadimo ponos što pripadaju slavnom klubu, da ih naučimo šta je historija PSG. Naš posao je da ih spremimo za prvi tim, ali i da ih razvijamo u smjeru pripadnosti Paris Saint Germainu", objašnjava Cabaye.

Ova strategija je usvojena prošlog ljeta kada je već bilo jasno da Mbappe neće promijeniti mišljenje. 

Cilj je da igrači znaju od malih nogu šta dobijaju od PSG i za čije se boje bore, kao i da ih klub neće ostaviti na cjedilu, ni kada se pokaže da nisu kvalitet za prvi tim. Dobit će obrazovanje, ali i pečat kvaliteta. Pred sobom će imati primjere igrača poput Michua, Simonsa, Sekoua, Garbija, El-Chadaillea, svi oni su ove sezone dobili šansu da zaigraju za prvi tim.

Klub je kupovao zvijezde, Mbape je rođen u Parizu, ali je iz Bondija otišao u Monako, pa je onda PSG morao da ga plati 180 miliona, iako im je bio pred nosom. To ne žele da se ponovi jer veruju da je Mbappe bio u mlađim kategorijama njegov osećaj pripadnosti Parižanima bi bio mnogo veći i sigurno bi se teže odlučio da ode. 

Slično se dogodilo Sa Nkunkoom, Diabijem, Rabiotom, Benzemom, ili Griezmannom, svi oni su kroz manje klubove od PSG uspjeli da se dokažu, promakli su skautima "Svetaca".

Zbog toga bi odlazak Mbappea mogao da bude tačka preokreta, da klub shvati da se pobjeđuje stvaranjem svojih igrača i pravljenjem imidža kluba za mlade, umjesto dovođenjem zvijezda i to često onih isluženih, što nije dalo rezultat, osim dominacije u francuskom fudbalu.

Bayern ili Barcelona, pa i Real su primjeri koje će slijediti kada je razvoj sopstvenih igrača u pitanju...