Svijet

Grad u kojem se odlučuje sudbina Ukrajine: Putin je ovdje doživio pravi debakl

S kalašnjikovom koji mu visi preko ramena, šef pogrebnog ureda u gradu Voznesensku, Mihajlo Sokurenko, proveo je utorak vozeći kroz polja i šume, sakupljajući tijela mrtvih ruskih vojnika i prevozeći ih u kamion-hladnjaču pretrpanu ruskim tijelima - žrtvama jednog od najžešćih poraza koje su snage predsjednika Putina doživjele od početka invazije na Ukrajinu, piše The Wall Street Journal.

Brzo rusko napredovanje preko tog strateški važnog južnog grada od kojih 35.000 stanovnika, koji je prolaz prema ukrajinskoj nuklearnoj elektrani i put za napad na Odesu s leđa, pokazalo bi ruske vojne sposobnosti i prekinulo ukrajinske komunikacijske linije.

No umjesto toga, dvodnevna bitka za Voznesensk, čiji detalji tek sada izlaze na vidjelo, okrenula se protiv Rusa. Sudeći prema uništenom i napuštenom oružju i opremi, ukrajinske snage, koje se sastoje od lokalnih dobrovoljaca i profesionalnih vojnika, eliminirale su 2. i 3. marta veći dio taktičke grupe ruskog bataljuna.

Otpor ukrajinskih branitelja prema puno bolje opremljenom neprijatelju, u gradu u kojem se pretežno govori ruski jezik, bio je tako uspješan dijelom i zbog široke podrške stanovništva. A upravo to je i glavni razlog zašto ruska invazija širom zemlje nije uspjela postići svoje glavne ciljeve. Ukrajina je u srijedu saopštila da pokreće protuofanzivu na nekoliko fronti.

'Svi su se ujedinili protiv zajedničkog neprijatelja', kaže 32-godišnji gradonačelnik Voznesenska, Jevheni Veličko, bivši građevinski poduzetnik koji se sada prometnuo u vojnog zapovjednika pa sada, kao i mnogi drugi lokalni dužnosnici, uokolo hoda s puškom. 'Mi branimo našu zemlju. Mi smo kod svoje kuće.'

Ruska vojska kaže kako se ofanziva u Ukrajini razvija prema planu. Moskva nije objavila najnoviji broj žrtava otkako je 2. marta, prije bitke za Voznesensk, priznala da ima 498 poginulih.

Oni Rusi koji su preživjeli bitku, ostavili su iza sebe između više od 30 tenkova, razna borbena vozila, višecijevne bacače raketa i kamione, kao i oboreni jurišni helikopter Mi-24, objavili su ukrajinski dužnosnici u gradu. Ostaci helikoptera i neki dijelovi izgorjelog ruskog oklopnjaka još su u utorak bili razbacani oko Voznesenska.

Ruske snage povukle su se više od 65 km prema jugoistoku, gdje su ih ostale ukrajinske jedinice nastavile tući. Neki su se razbježali u obližnje šume, a lokalni su dužnosnici kazali kako je zarobljeno 10 ruskih vojnika.

'Mi protiv njih nismo imali niti jedan jedini tenk, samo raketni bacač granata, projektile Javelin i nešto artiljerije', kaže Vadim Dombrovski, zapovjednik ukrajinske posebne izviđačke jedinice i sam stanovnik Voznesenska. 'Rusi nisu očekivali ovako jak otpor. To ih je iznenadilo. Da su zauzeli Voznesensk, odsjekli bi čitav jug Ukrajine.'

Ukrajinski zapovjednici procjenjuju da je u bitci poginulo oko stotinu Rusa, uključujući i one čija su tijela pokupile ruske snage tokom povlačenja ili su izgorjeli u karboniziranim vozilima. Od utorka se 11 mrtvih ruskih vojnika nalazi u željezničkom vagonu koji je pretvoren u mrtvačnicu, dok traje potraga za ostalim tijelima u okolnim šumama. Neke su sahranili mještani.

'Ponekad poželim da sva ta tijela mogu staviti na avion i poslati ih u Moskvu, kako bi ondje shvatili šta se događa', kaže pogrebnik Sokurenko dok danas već peti ruski leš stavlja u plavu vreću, a potom i u svoje vozilo s oznakom 'Cargo 200' - što je stari sovjetski izraz za one ubijene u akciji. Prati ga ukrajinski vojni ekspert za eksplozive jer su pod neke leševe postavljene mine.

Tokom bitke za Voznesensk, poginulo je 10 ukrajinskih civila, te još dvoje koji su kasnije nagazili na minu, kazali su lokalni dužnosnici. Ukrajina ne otkriva svoje vojne gubitke. No bilo je žrtava, najviše među dobrovoljcima teritorijalne odbrane, kažu mještani.

Ruska operacija zauzimanja Voznesenska, koji leži oko 32 km od Južne ukrajinske nuklearne elektrane, bila je ambiciozna i dobro opremljena. Počela je kad su ruske snage prošle preko Krima, poluotoka koje je Rusija uzela Ukrajini u aneksiji 2014. godine, te se nastavila prema sjeveru kako bi zauzeli glavni grad regije Herson 1. marta. Stigli su do ruba Mikolajiva, posljednjeg velikog grada prije Odese, glavne ukrajinske luke.

Oko 88 km sjeverno od Mikolajiva, Voznesensk je ponudio alternativni prelaz preko rijeke Bug na jugu i pristup glavnoj cesti koja povezuje Odesu s ostatkom Ukrajine. Ruske su snage žurile prema gradu, u isto vrijeme napredujući prema sjeveroistoku kako bi osvojili grad Energodar, gdje se nalazi još jedna velika nuklearna elektrana.

Da je Voznesensk pao, odbrana elektrane bila bi gotovo nemoguća, kažu vojni izvori.

Gradonačelnik Veličko je u saradnji s lokalnim privrednicima otkopao obale rijeke Mertvovod koja teče kroz grad tako da oklopna vozila ne bi mogla preko nje prijeći. Također je vlasnike kamenoloma i građevinskih kompanija zamolio da blokiraju većinu ulica kako bi rusku kolonu usmjerili gdje će ih biti lakše pogoditi artiljerijom.

Prije dolaska ruskih snaga, vojni su inženjeri digli u zrak most preko Mertvovoda i željeznički most na rubu grada. Ruse su u i oko Voznesenska čekali pripadnici ukrajinske regularne vojske i pripadnici Teritorijalne odbrane, koju je Ukrajina uspostavila u januaru novačenjem i naoružavanjem dobrovoljaca. Lokalni svjedoci, dužnosnici i ukrajinski sudionici borbi ispričali su šta se tamo događalo.

Udari projektila

Ruski napad započeo je raketnim napadima i granatiranjem koji su pogodili središte Voznesenska, uništivši lokalni bazen i oštetivši nebodere. Helikopterima je izvršen desant ruskih zračno-jurišnih trupa na šumoviti dio jugozapadno od Voznesenska, dok je oklopna kolona vozila nadirala s jugoistoka. Veličko je rekao da je osoba iz okolice koja je sarađivala s Rusima, svojim Hyundai SUV-em, pokazala ruskoj koloni put preko sporednih cesta.

Ukrajinski oficiri procjenjuju da je u napadu sudjelovalo oko 400 ruskih vojnika. Broj bi bio veći da te snage - uglavnom iz 126. mornaričke pješačke brigade sa sjedištem u Perevalnom na Krimu, kako pokazuju zaplijenjeni dokumenti - nisu tokom puta teško granatirane.

Natalia Horčuk, 25-godišnja majka troje djece, rekla je da su se ruski vojnici pojavili u njenom vrtu u selu Rakove u općini Voznesensk 2. marta. Rekli su njoj i susjedima da odu zbog vlastite sigurnosti i parkirali četiri tenka i borbena vozila između kuća. 'Imaš li kamo otići?', prisjetila se da su je pitali. 'Ovo mjesto će biti jako pogođeno.'

'Možemo se sakriti u podrumu', odgovorila je.