Svijet

Kina podržala izjave svoj ambasadora u Ukrajini koje su iznenadile sve, a najviše Rusiju: Mi ćemo biti snaga dobra za Ukrajinu

Kina je podržala primjedbe svog ambasadora u Ukrajini nakon što je kineski diplomat obećao političku i ekonomsku podršku Pekinga u ratom razorenoj zemlji, prenosi CNN.

"Kina apsolutno podržava primjedbe koje je iznio ambasador", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare.

"Kina podržava sve napore koji doprinose ublažavanju situacije u Ukrajini i političkom rješenju. Kina je spremna učiniti svoj dio za prevladavanje humanitarne krize", dodao je.

Zhao je odbio reći znači li potpora Pekinga da Kina neće ponuditi oružje ili drugu vrstu pomoći Rusiji tokom invazije na Ukrajinu.

"To je vaša vlastita interpretacija. Kina je davala višestruke izjave. Nema razloga da napravite takve zaključke", rekao je odgovarajući na pitanje o toj temi.

Podsjetimo, Fan Xianrong, kineski ambasador u Ukrajini, obećao je potporu Pekinga i pohvalio ukrajinski narod na sastanku u Lavovu u ponedjeljak.

"Kina će uvijek biti snaga dobra za Ukrajinu, i ekonomski i politički. Kina nikad neće napasti Ukrajinu. Pomoći ćemo, posebice ekonomski", rekao je.

"U ovoj situaciji, koju sada imamo, mi ćemo se ponašati odgovorno. Vidjeli smo koliko je veliko jedinstvo ukrajinskog naroda, a to je i njihova snaga", rekao je Xianrong.

Kineski ambasador u Americi Qin Gang u utorak je ponovio da Peking želi kraj sukoba u Ukrajini.

"Sukob između Rusije i Ukrajine ne donosi dobro Kini. Da je Kina znala za neposrednu krizu, pokušali bismo je spriječiti", rekao je Qin.