Svijet

Grad pod opsadom. Turska traži od Rusa da zaštite njene državljane i džamiju u Mariupolju

Ismail Hacioglu, predsjednik Udruženja džamije “Sultana Sulejmana Zakonodavca“ u Mariupolju, saopćio je da je evakuirano 65 turskih državljana i članova njihovih porodica koji su bili zatočeni ratom u tom ukrajinskom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hacioglu je za AA rekao da su turski državljani i neki od njihovih rođaka, koji su usred ratnih dejstava boravili u džamiji, skloništima i kućama u Mariupolju danas uspjeli napustiti taj grad.

Ističući da autobusi koji su dodijeljeni za preuzimanje turskih državljana i njihovih porodica danas nisu mogli ući u Mariupolj zbog nastavka ruskih napada, Hacioglu je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye uputilo notu ruskom Ministarstvu vanjskih poslova kako bi se zaštitili turski državljani i džamija u Mariupolju.

“Zbog toga područje u kojem se nalazi džamija nije bombardovano. Oni koji su imali vozila napustili su grad preko ovog područja. Broj turskih državljana i njihovih rođaka koji su danas napušatili Mariupolj je 65“, rekao je Hacioglu.

Napominjući da su evakuisani iz Mariupolja otišli u Zaporožje, Hacioglu je rekao se radi na evakuaciji 87 turskih državljana i članova njihovih porodica iz Mariupolja i to uz podršku turskog Ministarstva vanjskih poslova.