Svijet

Lavrov prijeti na engleskom. Pogledajte video

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (71) upozorio je zapadne zemlje koje šalju oružje Ukrajini da bi mogle nastradati.

"Svaki teret koji će se kretati prema teritoriju Ukrajine za koji ćemo vjerovati da sadrži oružje bit će legitimna meta, to je jasno", kazao je Lavrov na engleskom jeziku gostujući u studiju Russia Todaya.

Poslao je upozorenje predsjedniku Joeu Bidenu i SAD-u.

"Izgubili smo bilo kakve nade da se možemo uzdati u Zapad. Amerika želi monopolistički svijet koji ne bi bio globalno selo, nego američko selo ili salon u kojem bi oni zapovijedali. Oni oblikuju Zapad po sebi, to je pokazatelj koliko su neovisni NATO ili zemlje Evropske unije", kazao je Lavrov i dodao:

Postoje igrači koji ne bi prihvatili globalno selo pod američkim šerifima. Kina, Indija, Brazil, Argentina, Meksiko, te zemlje ne žele biti u poziciji u kojima im Uncle Sam nešto naredi, a one kažu "Da, gospodine". Ni Rusija nije u kategoriji zemalja koje su spremne za to.

Lavrov tvrdi da je cilj Moskve maknuti bilo kakvu prijetnju za Rusiju s ukrajinskog teritorija i da ne postoje nezavisni zapadni mediji.

"Rusija je mali igrač u globalnom medijskom ratu u kojem dominiraju Sjedinjene Države, Velika Britanija i Evropa općenito. Russia Today i Sputnik opiru se zapadnjačkoj propagandi.

Mi ne zatvaramo vrata prema Zapadu, oni to rade. Kad vrate razum i kad ponovno otvore vrata, razmotrit ćemo saradnju koju budu predložili imajući na umu da ne možemo biti sigurni treba li im vjerovati. Naša će zemlja biti spremna surađivati s onima koji će biti voljni sarađivati s nama", kaže Lavrov.

Komentirao je i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"On želi stratešku autonomiju, ali neće uspjeti. Njemačka nastavlja raditi baš to što Amerika želi. Ako su Amerikanci uvjerili Nijemce da znaju bolje nego Evropljani što treba Evropi oko potreba za energijom, onda je kraj na vidiku", kazao je Macron.

Demantirao je i navode njemačkog Bilda da se njegov avion na putu prema Pekingu okrenuo za 180 stupnjeva i vratio u Moskvu.