Svijet

Najhrabrija žena Rusije: Odbila sam Macronovu ponudu za azil, ali strahujem za sigurnost. Kćerka mi gladuje u školi

Moskovska novinarka Marina Ovsjanikova rekla je da je njena odluka da protestira usred prijenosa uživo na ruskoj državnoj televiziji, kako bi osudila tamošnju propagandu, bila spontana i da je htjela podsjetiti svijet da je rat u Ukrajini "Putinov rat, a ne rat ruskog naroda".

Tokom svog prvog intervjua američkim medijima, 43-godišnja novinarka, koju zovu "najhrabrijom ženom na TV-u", također je rekla da nije prihvatila ponudu za azil od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer želi živjeti u Rusiji, unatoč strahu za sebe i svoje dvoje djece.

"Želim reći svima da je ruski narod stvarno protiv rata", izjavila je Ovsjanikova Georgeu Stephanopoulosu u ABC-jevoj emisiji "This Week".

"Spontano sam odlučila da upadnem u program uživo, ali moje nezadovoljstvo situacijom gomilalo se dugi niz godina jer je propaganda na našim državnim kanalima sve više skrivala istinu", dodala je.

Kaže da je "izuzetno zabrinuta" nakon što joj je ruski sud izrekao kaznu od 268 eura jer to smatra tek djelićem odmazde koju očekuje. Istaknula je da situacija u Rusiji "nije crno-bijela" i da su mnogi obični građani Rusije pogođeni zapadnim sankcijama:

"Oštre sankcije koje Zapad nameće svim ljudima vjerovatno su ispravna odluka, ali morate razumjeti da od ovih sankcija ne trpe samo oligarsi i Putinov najbliži krug."

Rekla je da je njena 11-godišnja kćerka ostala gladna u školi nakon što nije mogla kupiti ručak jer je kreditna kartica koju koristi bila blokirana.

Svjesna je da ne može nastaviti raditi na Kanalu 1 prenoseći nečuvene propagandne laži ruskim građanima.

Protest Marine Ovsjanikove u studiju Kanala 1

"Nakon sedmice praćenja ratnih zbivanja, atmosfera na poslu postala mi je toliko nelagodna da sam shvatila kako se tamo ne mogu vratiti."

Ovsjanikova kaže kako je najprije planirala uključiti se u antiratne prosvjede na Crvenom trgu, ali je brzo shvatila da bi u zatvoru bila "prilično beskorisna".

"Pomislila sam da bih možda ipak mogla učiniti nešto smislenije, kako bih mogla privući više pažnje i pokazati ostatku svijeta da su Rusi protiv rata", rekla je u intervjuu za ABC.

Prošle sedmice Macron je rekao da je njegova zemlja spremna dati Ovsjanikovoj diplomatsku zaštitu i azil te da će osobno razgovarati o njenom slučaju s Putinom. Ovsjanikova, koja je rekla da ne može jesti ni spavati nakon što je pokrenuta ruska ratna propaganda, također se dotaknula svoje odluke da ne napusti Rusiju:

"Jako sam zahvalna gospodinu Macronu na njegovoj ponudi, ali javno sam odbila uzeti politički azil u Francuskoj jer sam domoljub", rekla je. "Želim živjeti u Rusiji. Moja djeca žele živjeti u Rusiji. Ne želim emigrirati i izgubiti još deset godina života da bih se asimilirala u nekoj drugoj zemlji." Iako je svjesna "mračnih dijelova historije" svoje zemlje, Ovsjanikova je rekla kako vjeruje da je ključno da ruski građani progovore protiv Putinovih postupaka.

Ovsjanikova je ranije rekla da se "apsolutno ne osjeća kao junakinja" nakon što je izvela pravu vratolomiju da bi "otvorila ljudima oči", uključujući i vlastitu majku za koju je rekla da je "zombirana" državnom propagandom. Nije bila sigurna da će moći izvesti prosvjed užvo u studiju do posljednjeg trenutka, jer je morala zaobići nekoliko slojeva osiguranja:

"Na Kanalu 1 – glavnom informativnom programu u zemlji – postoji nekoliko slojeva osiguranja i nije tako lako ući u studio. "A tu je i policajac koji sjedi tačno ispred studija i brine da se ovakvi incidenti ne dogode. Neću ulaziti u detalje koji bi otkrili rupu u osiguranju Kanala 1."

Dodala je: "Protest je imao dva cilja – pokazati cijelom svijetu da su Rusi protiv rata i izravno poručiti Rusima: "Ne budite takvi zombiji; nemojte slušati ovu propagandu; naučiti analizirati informacije i kako pronaći druge izvore informacija, ne samo rusku državnu televiziju."

Nakon svega nije joj svejedno: "Da budem iskrena, zabrinuta sam za svoju sigurnost. Uradila sam ovo iz uvjerenja, ali sada razumijem i razmjere problema s kojima ću se morati nositi.'

Njen izniman čin prkosa Putinu brzo je postao viralan, osvojio je pohvale svjetskih čelnika i potaknuo pozive da bude nominirana za Nobelovu nagradu za mir. No, nakon što je uhićena, postojao je strah da će nestati, kao što se to dogodilo mnogim kritičarima Kremlja.

Njen advokat je rekao da nije mogao stupiti u kontakt s novinarkom niti je pronaći u policijskoj stanici u kojoj je navodno zadržana, što je izazvalo zabrinutost za njezinu sigurnost. Zatim se Ovsyannikova iznenada pojavila na moskovskom okružnom sudu, gdje joj je sudac naložio da plati kaznu od 268 eura (30.000 rubalja) i pustio je.

Mogla se suočiti s maksimalnom kaznom od 10 dana pritvora zbog pozivanja na nezakonite proteste. Međutim, optužba se temeljila samo na videu – ne i na njenom prekidu emitiranja vijesti.

Ovsjanikova bi još uvijek mogla dobiti ozbiljan "šamar" s novom, ozbiljnijom krivičnom prijavom koja je podignuta radi širenja "lažnih vijesti" o ruskoj invaziji.

Prema novom zakonu nazivanje sukoba u Ukrajini "ratom" umjesto "vojnom operacijom" je krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina. Ili bi se mogla suočiti s ozbiljnijim posljedicama koje očekuju oni koji izravno osporavaju autoritet Kremlja.

I ne samo sudskim: trovanja i pokušaji atentata nisu neuobičajene sudbine Putinovih kritičara, a istaknuti primjeri uključuju Alekseja Navaljnog, Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja.

Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da se protiv Ovsjanikove prikupljaju dokazi za "svjesno širenja lažnih informacija" o korištenju ruskih oružanih snaga.