Kad pripremate kolač i on ispadne savršeno ukusan, nisu mu potrebni ukrasi i preljevi. Upravo je to slučaj s ovim desertom – nježnog je okusa limuna i badema te predivnog izgleda. Možete ga zato poslužiti samog ili, ako baš želite, posipati šećerom u prahu.
Sastojci:
- maslac za premazivanje posude za pečenje
- 4 jajeta
- 2 limuna
- 100 g šećera
- 150 g brašna od badema
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. Za pečenje pripremite okruglu posudu te dno obložite papirom pa je premažite maslacem ili uljem.
- Odvojite bjelanca od žumanaca (4 jaja), bjelanca stavite u manju posudu u kojoj ćete ih umutiti mikserom, a žumanca u veću gdje ćete kasnije dodati i ostale sastojke.
- Naribajte koricu 2 limuna te stavite u posudu sa žumancima. Dodajte šećer te jako dobro pomiješajte.
- Dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo i so. Miješajte dok se brašno ne poveže dobro s ostalim sastojcima.
- Nekoliko kašika bjelanaca dodajte posudi s brašnom i nježno miješajte dok se ne poveže. Sad polagano dodajte ostatak.
- Prebacite sve u posudu za pečenje i lijepo poravnajte površinu da sve bude jednako raspoređeno.
- Pecite dok se rub kolača ne krene odvajati od stranica posude i on ne poprimi zlatno žutu boju (otprilike 25 minuta).
- Izvadite i ostavite da se malo ohladi.
- Izvadite tortu tepsije i poslužite je tako da posipate šećerom ili svježim voćem, ako želite.