Svijet

Teške optužbe iz Bijele kuće: Kina je krila epidemiju, pa slala turiste da namjerno šire koronavirus po svijetu

Savjetnik za ekonomiju američkog predsjednikia Donalda Trumpa Peter Navarro optužio je Kinu da je dva mjeseca krila koronavirus od svijeta, kao i da je poslala turiste iz Wuhana po svijetu kako bi širili virus.

„Virus se pojavio u provinciji Wuhan, nulti pacijent je otkriven u novembru. Kinezi su iza štita Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dva mjeseca krili virus od svijeta, a onda poslali stotine hiljada građana ka Milanu, New Yorku i širom svijeta da šire virus“, rekao je Navarro, bez dokaza da su takva putovanja bila dirigirana, prenio je američki portal ABC.

Navarro je rekao i da je Kina mogla zadržati virus u Wuhanu, ali da je, umjesto toga, on prerastao u pandemiju.

„Zato kažem da su Kinezi učinili to Americi i da su odgovorni“, rekao je on.

Navarro, koji je zvanično direktor Ureda za trgovinu i proizvodnu politiku predvodi napore američke administracije za nabavku sanitetskog materijala i zaštitne opreme za vrijeme pandemije.

Krajem januara Navarro je bio među prvim savjetnicima u Bijeloj kući koji su upozoravali na potencijalnu ozbiljnost koronavirusa.

"Nedostatak imune zaštite ili postojećeg lijeka ili vakcine ostavili bi Amerikance bespomoćnima u slučaju pune epidemije koronavirusa na tlu SAD-a. Ovaj nedostatak zaštite povećava rizik da će se koronavirus razviti u pravu pandemiju, što će ugroziti živote miliona Amerikanaca", naveo je Navarro u memorandumu koji je cirkulirao Bijelom kućom.

Prema pisanju New York Timesa, saradnici su sa Trzmpom razgovarali o memorandumu, a on je bio nezadovoljan zbog toga što je Navarro takve informacije "iznio u pisanom obliku".

Navarro je 23. februara napisao i drugi memorandum upozoravajući da bi od „virusa moglo umrijeti oko jedan do dva miliona ljudi", navodi Axios. Samo dan kasnije, Trump je tvitao da je koronavirus „uglavnom pod kontrolom u SAD“.

Navaro je u intervjuu za ABC News tvrdio da se, uprkos široko rasprostranjenim kritikama, Trumpova administracija bavila širenjem pandemije tokom mjeseca februara, ubrzo nakon što je on napisao memorandum, ukazujući na Trumpovu odluku da zabrani putovanja iz Kine - potez koji je Navarro lično savjetovao.