Politika

Predizborna kampanja ili širenje panike? Srpski portali objavili da NATO planira otmicu Milorada Dodika

Prosrpski portal u Crnoj Gori IN4S objavio je vijest da NATO planira otmicu člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Ubrzo su tu vijest prenijeli Srna i RTRS.

Kako tvrdi ovaj portal cilj taktičkih razmještanja i sveukupnih NATO aktivnosti u BiH je ustvari priprema za hapšenje Milorada Dodika.

-NATO je u posljednjih nekoliko dana ojačao svoje borbene efektive u Bosni i Hercegovini, čemu u prilog ide i činjenica da se u posljednjih nekoliko dana intenziviralo djelovanje američke vojno-transportne i izviđačke avijacije nad teritorijom BiH. Pored navedenog, registrovani su svakodnevni provokativni pokreti kopnenih snaga NATO, prije svega na području Republike Srpske, što zvaničnici Alijanse pravdaju “redovnim aktivnostima”, piše IN4S.

Članak IN4s-a

U tekstu ovog portala se dalje tvrdi da bi se navodna otmica realizovala prepadnom akcijom kopnenih snaga NATO uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionskim letom Alijanse nasilnim putem prebacio u neku od trećih zemalja.

Ovaj prosrpski portal iz Crne Gore dalje navodi kako je otmica Dodika samo dio šire strateške igre s ciljem da se isprovocira RS i Srbija na akciju uz napomenu da NATO stratezi procjenjuju da Srbija ne bi mogla dobiti pomoć od Rusije zbog situacije u Ukrajini.

Naravno, teško je povjerovati u ovake natpise s obzirom da iza sebe nemaju nikakve realne podloge. Puno realnije je da je ovo početak predizborne kampanje lidera SNSD-a nego stvaran plan najmoćnijeg vojnog saveza na planeti kojem je Milorad Dodik potpuno nebitna politička ličnost u široj strateškoj igri nadmudrivanja sa Kinom i Rusijom.