Svijet

Analiza CNN-a: Najuvrnutiji pokušaj Trumpa da unaprijedi vlastitu političku karijeru, šalje molbe i Putinu

U najnovijoj analizi CNN-a se navodi kako Donald Trump ponovno stavlja svoje lične ciljeve i goruću revnost za osvetom iznad nacionalnog interesa, a sve to dok još jednom apelira na političku pomoć ruskog predsjednika Vladimira Putina usred brutalnosti u Ukrajini.

Naime, kako se navodi u analizi Trumpov poziv moćniku Kremlja da iskopa prljavštinu o predsjedniku Joeu Bidenu nije iznenađenje. Prije je pozivao Rusiju i Kinu da se umiješaju u američke izbore kako bi povećao svoje šanse, a optužen je zbog pokušaja ucjene Ukrajine da učini isto.

Ali ovo bi mogao biti najizvrnutiji i najpatološkiji pokušaj bivšeg predsjednika da korumpirano unaprijedi vlastitu političku karijeru prije mogućeg pokušaja Bijele kuće 2024. Čini se da je njegovo razmišljanje jasno. Putin bi mogao slijevati zvjerstva na ukrajinske građane, bombardirati bolnice, stambene blokove, uništavati cijele gradove i slati 4 miliona izbjeglica na zapad u Evropu. No čini se da je Trump spreman sve to previdjeti u službi svojih vlastitih interesa.

Ne samo da Trump nastoji skuhati sebičnu zavjeru s ruskim predsjednikom koji veliki dio svijeta sada smatra ratnim zločincem. Također traži od neprijatelja Sjedinjenih Država, koji je prijetio nuklearnim ratom, da ošteti američkog vrhovnog zapovjednika koji vodi Zapad u nastojanju da pomogne nevinoj, napadnutoj naciji i spasi demokratiju.

Posljednji Trumpov apel nudi prozor u njegov iskrivljeni moral dok se ponovno postavlja uz Putina, kojeg je nazvao "genijem" ranije u ukrajinskoj krizi, iako je većina njegove vlastite stranke osudila invaziju. I to postavlja temeljna pitanja o domoljublju bivšeg predsjednika koji ponekad grli zvijezde i pruge na svojim skupovima, ali koji je na vlasti često pokazivao da mu je stalo samo do vlastitih interesa.

Trump je uputio javni poziv Putinu u intervjuu za simpatičnu konzervativnu novinsku mrežu Just the News. Iznio je nedokazanu tvrdnju o potencijalnim poslovima Huntera Bidena u Rusiji i zamolio Putina da objavi sve informacije koje bi mogao imati o toj situaciji. "Mislim da bi Putin znao odgovor na to", rekao je Trump. "Mislim da bi ga trebao pustiti. Mislim da bismo trebali znati taj odgovor."

Nije jasno postoji li bilo kakav materijal niti ima li mu Kremlj pristup.

Istraga ministarstva pravosuđa o predsjednikovom sinu sve je veća, izvijestio je CNN u srijedu pozivajući se na više izvora. Istražitelji su ispitali jesu li Hunter Biden i neki od njegovih saradnika prekršili zakone o pranju novca, porezima i inozemnom lobiranju, kao i zakone o vatrenom oružju i druge propise, rekli su iz više izvora.

Ali Hunter Biden nije optužen ni za kakve zločine i negirao je bilo kakvu nepravdu. Njegov otac nije pod istragom u sklopu istrage o poslovnim aktivnostima njegova sina, prema izvorima koji su upoznati.

Neki će tvrditi da Trumpove najnovije nečuvene komentare treba zanemariti, kako bi mu se uskratio politički kisik za kojim žudi. Republikanci će bez sumnje optužiti Trumpove kritičare da njegove riječi shvaćaju previše doslovno.

Ali riječi bivšeg predsjednika, pogotovo u vrijeme rata, imaju težinu. Trump ostaje učinkovit vođa Republikanske stranke. On je veliki favorit za nominaciju GOP-a 2024., osvojio je gotovo 47% glasova u 2020. i mogao bi imati razumne šanse u predsjedničkom revanšu protiv Bidena. Stoga bivši predsjednik ima ogromnu političku moć, a njegovo ponašanje i retoriku birači moraju ispitati dok razmišljaju hoće li ga vratiti u Ovalni ured.

Postoje svi razlozi, posebno u svjetlu njegovih najnovijih komentara, za pretpostaviti da bi se drugi Trumpov mandat pretvorio u još veću potragu za ličnom moći i bogaćenjem od prvog. Uostalom, bio je spreman uništiti američku demokratiju poticanjem pobune protiv slobodnih i poštenih izbora kako bi ostao na vlasti. Bivši predsjednik također igra veliku ulogu na novembarskim međuizborima, podržavajući kandidate koji podupiru njegove tvrdnje o izbornoj prijevari koje prijete demokratiji.

Trumpov posljednji poziv Putinu također nudi još jedan mogući pregled budućnosti. To pokazuje da on još uvijek misli da može steći političku prednost stati na stranu ruskog čelnika, za kojeg su američki obavještajci procijenili da se miješao u izbore 2016. u pokušaju da mu pomogne da pobijedi. Nema smisla da ga brutalnost ruskog čelnika čini radioaktivnim za Trumpa.

Ova epizoda također je podsjetnik da je, iako je veći dio svijeta opčinjen borbom Volodimira Zelenskog za njegovu zemlju, Trump odlučio pokušati iznuditi ukrajinskog predsjednika zbog vrste vojne pomoći koju Ukrajina sada koristi da odbrani rusku ofenzivu. Trump se nadao da će natjerati Zelenskog da najavi istragu o Bidenima prije izbora 2020. Trumpovi najnoviji komentari također će potaknuti zabrinutost evropskih čelnika koji stoje uz SAD u potpori Ukrajini da bi povratak bivšeg predsjednika na dužnost mogao blokirati NATO. Republikanski senator Mitt Romney iz Utaha izrazio je upravo te strahove u intervjuu u utorak na CNN+ s Kasie Hunt.

Kad je Trump po drugi put smijenjen zbog poticanja na pokušaj državnog udara na temelju njegovih laži o ukradenim izborima, većina republikanaca u Senatu odustala je od osude. Njihovo obrazloženje bilo je da Trump kao bivši predsjednik, lišen vlasti, ne može više naškoditi. Njegov posljednji apel Putinu razotkriva kukavičluk te odluke. To također sugerira da je Trump shvatio da nema troškova za pozivanje najzakletijih neprijatelja Amerike da pomognu njegovoj vlastitoj političkoj karijeri. Njegova oklada u nekažnjivost je toliko drska da, kao i obično, korupciju izvodi naglas.

Jedno je zanimljivo pitanje čini li Trump političku pogrešku tražeći pomoć od Putina unatoč njegovim nedavnim zločinima. Samo 6 posto republikanaca u anketi Sveučilišta Quinnipiac u februaru imalo je povoljan dojam o ruskom vođi. Od invazije, Trump se trudio uravnotežiti svoju fiksaciju s Putinom s bijesom Amerikanaca zbog sudbine Ukrajine. Ustrajao je na tome da se Putin nikada ne bi usudio izvršiti invaziju da je još uvijek bio predsjednik, unatoč njegovom dugom dosijeu u promicanju ruskih vanjskopolitičkih ciljeva dok je bio u Bijeloj kući.

Republikanci u Predstavničkom domu, koji su izgubili posljednja dva izbora zbog Trumpove nepopularnosti u predgrađima, teško će pozdraviti pro-Putinov naklon bivšeg predsjednika kako se bliži poluizbor, iako su demokrati u gubernatorskoj utrci Virginije prošle godine otkrili da vode anti-Trumpovu kampanju u vrijeme visokih cijena plina i inflacije nije funkcioniralo.

Jedna od ironija Trumpova posljednjeg pokušaja da zatraži Putinovu pomoć bila je da bi mu bilo lako premostiti svog nasljednika nad Hunterom Bidenom bez pozivanja na ruskog vođu kojeg je oduvijek obožavao.

Kao i obično, Trumpov poziv Putinu doveo je do neugodnih trenutaka za republikanske senatore kada su se ove sedmice suočili s novinarima na Capitol Hillu. I kao što to često biva, neke od njihovih reakcija sugerirale su da će ga veliki dio stranke ponovno slijediti kako bi osigurao vlast ili barem ne bi aktivno osujetio njegove opasne impulse.

Činilo se da je senator iz Sjeverne Dakote Kevin Cramer podržao Trumpov prijedlog Putinu da objavi sve informacije koje ima koje bi mogle biti štetne za sadašnjeg predsjednika.

"Ne znam ima li prljavštine o Bidenu. Ako ima, trebao bi to otkriti, ali on je ratni zločinac tako da ne očekujem da on sada sjedi i razmišlja o načinima na koje može otkriti druge informacije, “ rekao je Cramer za CNN Manu Raju.

Senatorici iz Južne Karoline Lindsey Graham, koja je pozvala Ruse da ubiju Putina, također je ponuđena prilika da osudi Trumpa zbog pokušaja urote s američkim neprijateljem.

"Moja poruka Putinu je da mora ići", rekao je Graham Raju. Upitan o Trumpovim komentarima, odgovorio je: "To nije nešto što bih učinio."

S druge strane Capitol Hilla, republikanci su bili raspoloženi za preuzimanje odgovornosti. Ali ne Trumpu.

Ali kalifornijski republikanac rijetko je branio istinu kao standard javnog života dok je imao posla s Trumpom. Dok nastoji postati sljedeći govornik na konferenciji GOP-a u Zastupničkom domu koja je najmoćnija baza moći bivšeg predsjednika u Washingtonu, McCarthy je nastojao izbjeliti Trumpovo ponašanje tokom pobune na Kapitolu, iako je tada rekao da bivši predsjednik "nosi odgovornost" za pobunu.

I dok se žestoko obrušio na Cawthorna, McCarthy također nije bio voljan disciplinirati druge pro-Trumpove članove stranke kao što su zastupnici Marjorie Taylor Greene iz Georgije i Paul Gosar iz Arizone, čije je nedavno prisustvovanje konferenciji o suprematizmu bijelih pridonijelo njihovoj dugoj popis ekstremističkih ispada. I podupire primarni izazov zastupnici iz Wyominga Liz Cheney, koja je izgubila vodeću poziciju u Predstavničkom domu GOP-a zbog iznošenja istine o Trumpovim lažima o ukradenim izborima i prijetnjama demokratskim institucijama.

Cheneyjeva nevolja pokazuje zašto Trump neće i dalje plaćati nikakvu cijenu za udvaranje američkim neprijateljima - čak i Putinu.