Sport

Ukrajinac Kongresu FIFA-e: ‘Djecu nam ubija jedna od najvećih vojski svijeta. Jedno od njih je moglo biti Zlatna lopta’

Andrij Pavelko, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza, trebao je biti fizički na Kongresu FIFA-e u Dohi. Međutim, zbog agresije Rusije na njegovu zemlju ostao je u napadnutoj i dijelom okupiranoj domovini. Kongresnicima se obratio videoporukom iz centra Kijeva. Odjeven u pancirku poručio im je: 

"Nogometaše nam ubija jedna od najvećih vojski svijeta"

"Nakon 24. februara nismo imali prilike baviti se ovim lijepim sportom. Više od mjesec dana branimo svoju zemlju i odupiremo se vojnoj agresiji Rusije. Za to vrijeme primio sam tužnu vijest o smrti nekih predstavnika ukrajinske nogometne zajednice. Ubila ih je ruska vojska, jedna od najvećih na svijetu."

"Dali smo svijetu tri osvajača Zlatne lopte. Među ubijenom djecom mogao je biti još jedan"

"Nogomet je stavljen na čekanje jer u Ukrajini svakodnevno umiru odrasli i djeca. Kao što znate, Ukrajina je svijetu dala tri osvajača Zlatne lopte. Među ubijenom djecom mogao je biti još jedan zlatni talent ukrajinskog nogometa. Ne možemo šutjeti. Ne želimo više čuti uzbune u svojim gradovima, želimo čuti navijačke pjesme."

"Želimo da se borbe više ne vode na ulicama, oružjem, nego na stadionima, u poštenom nogometnom dvoboju. Želimo da navijači eksplodiraju od veselja na stadionima kada njihova omiljena momčad zabije gol, a ne da slušaju eksplozije bombi." Izaslanici su u šoku slušali Pavelkovo nadahnuto i potresno izlaganje, a kada je ono završeno, priredili su mu ovacije.

Zašto FIFA nije suspendirala ruski savez?

Naravno, nije mu pljeskao i skandirao predstavnik Ruskog nogometnog saveza. Jedna od glavnih tema kongresa FIFA-e bila je suspenzija nogometnih saveza Pakistana, Zimbabvea i Kenije, ali zanimljivo, ne i Rusije.

Ovako je to objasnio Gianni Infantino, predsjednik Svjetske nogometne federacije: "Isključivanje Rusije iz FIFA-e nije opcija. Ako nećemo raditi na spajanju ljudi, onda najbolje da sve prekinemo i odemo kući. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba."