Vijesti

Obilježena prva godišnjica: Jovan Divjak ostavio neizbrisiv trag u odbrani države i obrazovanju mladih

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na gradskom groblju "Bare" danas je obilježena prva godišnjica od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, velikog filantropa, čovjeka koji je ugradio svoje ime u temelje države ne samo njenom odbranom, već i posvećenošću obrazovanju djece i mladih.

Godišnjici, koju organizira Udruženja generala BiH, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je tom prilkom kazao da 'čika Jovo je ostavio neizbrisiv trag u odbrani naše države, tako što je bio jedan od najboljih, neustrašivih vojnika naše Armije'.

"Mi naše velike borce ne zaboravljamo. Njegujući kulturu sjećanja, čuvamo i pamtimo našeg generala Jovana Divjaka, koji je zadužio nas i vojsku ljudi kojima je pomagao da se obrazuju, s porukom da upravo obrazovanje bude njihovo oružje", poručio je ministar Osmanović.

(Fena)

Historijski čas na lokaciji gradskog groblja "’Bare", održao je predsjednik Udruženja generala BiH Rizvo Pleh. Godišnjica obilježavanja bit će nastavljena danas u Vijećnici predstavljanjem knjige "Ne pucaj", autora Jovana Divjaka, najavljeno je iz Službe za protokol i press KS.

General Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, u kojem se školovao na Vojnoj akademiji, Komandno-štabnoj akademiji i Ratnoj školi. U francuskoj vojsci je završio Štabnu školu. Kao oficir štaba Teritorijalne odbrane BiH na početku rata je jednostavno stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH. Preminuo je u 84. godini u Sarajevu.

Život je posvetio mlađim, njihovom obrazovanju sa udruženjem "Obrazovanje gradi BiH".