Sport

Fabregas je 2004. pizzom pogodio Fergusona. Ferdinand otkrio kako je sir Alex reagovao

Rio Ferdinand, penzionisani engleski defanzivac te bivši igrač Manchester Uniteda, na svojem YouTube kanalu prisjetio se 2004. godine i utakmice mančesterskog kluba s Arsenalom. United je u toj utakmici slavio 2:0 i tako prekinuo 49 utakmica dug niz Arsenala bez poraza.

Osim toga, utakmica je zapamćena i kao Pizzagate, što je naziv koji je dobila jer je neko od igrača Arsenala kriškom pizze pogodio trenera Uniteda sir Alexa Fergusona. Kasnije se ispostavilo da je to učinio tada mladi Cesc Fabregas, što je i on priznao desetak godina kasnije. 

"Odjednom sam čuo buku u tunelu. Pitao sam se šta se događa. Izašao sam sa svojom kriškom pizze i vidio Sola Campbella, Rija Ferdinanda, Martina Keowna... Svi su se naguravali", prepričao je 2017. Fabregas za Sky. "Htio sam se umiješati, ali nisam znao kako. I tako sam bacio pizzu. Kada sam vidio koga je pogodila... Kasnije sam se izvinio sir Alexu. Nisam to htio napraviti."

Fergusona su zaustavili zaštitari

"Mislim da Fabregas nije želio pogoditi Fergusona. Jednostavno ju je bacio, a trener je prolazio. Posljednje čega se sjećam jest da ga je zaštitar morao spriječiti pri pokušaju ulaska u svlačionicu. Zna se kakav je bio", prisjetio se Ferdinand.

Bivši engleski reprezentativac također je govorio o utakmici Manchester Cityja i Liverpoola odigranoj protekli vikend. Iako je bila sadržajna te vrlo važna za konačni rasplet Premier lige, Ferdinand smatra kako nije riječ o pravome rivalstvu. "Rivalstvo nije samo utakmica nego sve ono što ide uz nju, kao što su psihološke igre", smatra Ferdinand.