Svijet

Oteta djeca saudijskog kontraobaviještajca: Ne znamo jesu li živi ili mrtvi

Visoki saudijski dužnosnik koji je godinama bio ključni posrednik britanskog MI6-a i drugih zapadnih špijunskih agencija u Saudijskoj Arabiji trenutno je u egzilu, a na meti države je i njegova obitelj, piše BBC.

Dr. Saad al-Jabri je prije tri godine završio u egzilu, a sad su, prema navodima njegovog najstarijeg sina Khalida, postali taoci.

"Omar i Sarah oteti su u zoru 16. marta. 50 službenika stiglo je s 20 automobila i oteti su iz kreveta", kaže njihov brat Khalid al-Jabri.

Nakon otmice je pretražena porodična kuća u Rijadu, uklonjene su memorijske kartice s nadzorne kamere, a brat i sestra su trenutno u pritvoru.

"Ne znamo jesu li živi ili mrtvi", rekao je Khalid, koji je trenutno u Kanadi i s ocem živi u egzilu.

al-Jabri s kraljevskom porodicom

Vjeruje da ih drže kao žeton za pregovaranje kako bi natjerali oca da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na upite BBC-ja u vezi s navodima porodice dr. Saada al-Jabrija.

Koje Saad al-Jabri

Godinama je bio desna ruka princa Mohammeda bin Nayefa te je bio spona u odnosima Saudijske Arabije i obavještajnih agencija u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

2010. godine je prema navodima jednog obavještajnog službenika "pomogao spasiti stotine života".

Naime, jemenska frakcija Al-Kaide prokrijumčarila je snažnu bombu na teretni avion koji je letio za Chicago, ali je saudijska obavještajna služba imala doušnika.

Britanska antiteroristička policija potom je bombu pronašla i uklonila je.

Dr. al-Jabri doktorirao je umjetnu inteligenciju na Univerzitetu u Edinburghu i popeo se prilično visoko u hijerarhiji države.

Ali se nakon smrti kralja Abdullaha i dolaskom Mohammeda Bin Salmana na tron sve promijenilo te je al-Jabri od 2017. u egzilu u Kanadi.