Politika

Dodik popustio pod pritiskom, odgađa zakon o vojsci RS: Ne jurišamo nigdje, prologniramo sve

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a popustio je pod pritiskom sankcija i ponovo 'prolongirao' usvajanje zakona kojim bi formirao vojsku RS i poreznu upravu RS.

On je to potvrdio u interjvuu za beogradsku Politiku.

Dodik je naveo da Njemačka traži da se ponište zaključci koje je RS donijela, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

"Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo", rekao je Dodik.

Govoreći o tome da je Njemačka suspendirala finansiranje četiri projekta u RS vrijedne 100 miliona eura, Dodik je naveo da ako neće Njemačka da finansira hoće Kina.

"Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark "Hrgud" u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubićemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju", rekao je Dodik.

Potom je najavio da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u RS.

"Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele", rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje 'medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske' i ukazuje da bi htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja", naveo je Dodik.