Politika

Klarić: Poticaji poljoprivrednicima ili kupovina glasova?

Vlada FBiH usvojila je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu. Članovima Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Parlamenta FBiH dato je premalo vremena da se izjasne o Programu, što ih je, prema riječima Sanele Klarić, zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH, onemogućilo da se konsultuju s proizvođačima hrane, poljoprivrednicima i građanima te daju stručni a ne politički stav.

„Oduzeto nam je pravo i dužnost da o ovako važnom Programu, na koji će biti utrošeno 106 miliona, u prevažan sektor za opstanak, diskutujemo, damo preporuke za izmjene ili dopune. Oduzeto je pravo pod izgovorom da se Vladi žuri, istoj Vladi kojoj se nije žurilo usvojiti budžet za 2022. na vrijeme.

Program, kojeg i sama vlast naziva 'kakav-takav ali hitan', morao je netransparentno proći hitnu proceduru da bi se izbjegla diskusija koja bi pokazala njegove nedostatke. Uz čvrstu koaliciju SDA, HDZ, DF i pokoju produženu ruku vlasti iz opozicije Program je dobio podršku većine članova Odbora i tzv. Referentnog udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ko određuje koje je referentno udruženje? Naravno, opet čvrsta koalicija SDA, HDZ i DF.
Iako nismo dobili pravo da predstavimo probleme i nedostatke, mi moramo otvoreno govoriti u ime građana da ovaj Program nije ogledalo potreba na terenu nego podjele plijena između SDA, HDZ-a i DF-a.

Ovim programom je ukinut zahtjev da otkupljivači i prerađivači mlijeka moraju dostavljati dokaz da su proizvođačima isplatili otkupljeno mlijeko. Time će biti nastavljena praksa da pojedini otkupljivači, bliski vlasti, lažiraju količine otkupljenog mlijeka.

Kad su u pitanju poticaji za nabavku junica, iz njih su izostavljena fizička lica. To je nezakonito jer nigdje nije propisano da se većim iznosima potiču pravna lica i obrti u odnosu na fizička lica.

Također, kad su u pitanju ovce i koze opet se pravna lica i obrti subvencioniraju po daleko većoj kvoti nego fizička lica. Takvim odnosom na rub egzistencije dovedeni su brojni proizvođači kurbanskog mesa.

U ovom Programu suprotno nego bilo gdje drugo, daleko se veći poticaji daju za uzgoj rasplodnih svinja nego ovaca i koza. Životni ciklus svinja je znatno kraći od ovaca i koza dok im je reproduktivni potencijal puno veći. Da bi se uzgojila ovca ili koza, njihov uzgajivač mora puno više uložiti nego uzgajivač svinja.

I ove godine, kao što se radi od 2013., iz Programa poticaja isključeni su proizvođači gljiva koji obezbjeđuju 100% potrebe našeg tržišta. Da li ih se želi ugasiti da bi se pogodovalo uvoznicima pitaju se i ove godine.
Ni ove godine, iako sa sigurnošću znamo da će energija biti skuplja, nemamo mjere podrške za izgradnju infrastrukture za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na našim farmama i u ruralnim zajednicama za potrebe poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja.
Veoma je važno znati da su klijenti obavezni prijaviti plan proizvodnje kao uslov za ostvarivanje novčane podrške.

Zašto se onda svake godine na nekim mjerama ostvaruju viškovi a na nekim manjkovi sredstava? Zašto se ne koriste podaci koje klijenti dostavljaju kako bi se bolje raspodijelila sredstva prema pojedinim mjerama?

Prije usvajanja Programa bilo je neophodno napraviti i izmjenu Pravilnika za novčanu podršku u poljoprivredi. Tu mislim prije svega na pojačanu administrativnu kontrolu raspodjele i utroška sredstava uz pomoć Aplikacije za obradu novčanih podrški u poljoprivredi koja je plaćena dva miliona KM a koja se sada ne koristi.

Dodatno zabrinjavajuće je da su sredstva koja se izdvajaju kao poticaji poljoprivrednoj proizvodnji sve veća a ukupna poljoprivredna proizvodnja opada. Tako je ukupna poljoprivredna proizvodnja u 2021. godini manja za 11,4 % u odnosu na 2020. godinu. Nema sumnje da ćemo zahvaljujući ovom Programu u sljedećoj godini bilježiti još veći pad jer netransparentnost cijelog procesa i pogodovanje podobnima sve druge obeshrabruje da se nastave baviti poljoprivredom. U oktobru imamo priliku birati bolje, transparentnije i pametnije", navela je ona u svojoj reakciji.