Svijet

Glavni štab ukrajinske vojske: Izgleda da je počela ključna ruska ofanziva na istoku

Ukrajinske vlasti tvrde da je moguće da najavljivana ruska ofanziva na istoku države upravo počinje. Kako javlja Reuters, glavni štab ukrajinske vojske saopćio je da Rusi intenziviraju svoja djelovanja na područjima Harkova i Donjecka.

Generalštab oružanih snaga objavio je na društvenim mrežama da su glavni napori Rusije sada usmjereni na uspostavljanje potpune kontrole nad regijama Donjeck i Lugansk, uz intenzivniju vojnu akciju u Harkovu.

Dodaje se da je borba za Mariupolj nastavljena i da se ruska vojska fokusira na stjecanje potpune kontrole nad tim područjem.

"Okupatori raketiraju i bombarduju industrijsku i civilnu infrastrukturu. Glavni napori neprijatelja usmjereni su na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i održavanje ranije osvojene teritorije.

Evidentirani su znaci početka ofanzivne operacije u Istočnoj operativnoj zoni. U Slobožanskom i Donjeckom operativnom okrugu, agresor je intenzivirao ofanzivne i jurišne operacije na nekim područjima", naveli su iz ukrajinske vojske.

Oni ističu da ruske snage nastavljaju da formiraju nove dodatne jedinice u Rostovskoj oblasti i na privremeno okupiranoj teritoriji Autonomne Republike Krim.

"Planirano je da se koriste za podršku borbi glavnih snaga u drugom ešalonu, zaštitu poslovnih zgrada i važne infrastrukture na okupiranim teritorijama. Prema dostupnim informacijama, okvirni datum formiranja je 24. april ove godine. Nisu isključene provokativne akcije i upotreba aviona od strane neprijatelja u graničnim područjima Ruske Federacije sa Ukrajinom, uključujući i udare na civilne ciljeve.

Na Izjumskom pravcu agresor djeluje u odvojenim jedinicama 1. tenkovske armije, 20. svevojne armije Zapadnog vojnog okruga, 35. i 68. svevojne armije Istočnog vojnog okruga i Vazdušno-desantnih snaga. Očekuje se nastavak pokušaja napredovanja u pravcu Izjum-Slovjansk i Izjum-Barvinkove", navodi ukrajinska vojska uz izvještaju.

Ističu kako Rusi nastavljaju koncentrirati dodatne tenkovske i artiljerijske jedinice.

"Borbe za Mariupolj se nastavljaju. Neprijatelj juriša na morsku luku. Neprijatelj ne prestaje da pokušava da uspostavi punu kontrolu nad teritorijom Hersonske oblasti".

Dalje se navodi kako ruska vojska nastavlja da krši međunarodno humanitarno pravo, blokiraju inicijative za evakuaciju civila iz okupiranih naselja, odbijaju koordinaciju humanitarnih ruta i pucaju na područja u blizini mogućih "zelenih koridora".

"Na okupiranim teritorijama, neprijatelj krade i izvozi u Rusku Federaciju opremu, mašine i proizvode lokalnih preduzeća, zaobilazeći poljoprivredna polja", zaključuje se u izvještaju.