Vijesti

Vlada FBiH će finansirati milionski projekt u Memorijalnom centru Potočari, a za povratnike izdvojeno 45 miliona KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pružila je značajnu podršku za povratnike tokom ove godine. Naime, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobilo je gotovo duplo veći budžet nego ranijih godina.

Dakle, za realizaciju povratničkih projekata na raspolaganju je 45,4 miliona KM.

Federalni ministar raseljenih osoba Edin Ramić pojasnio je kako je ova inicijativa postojala i proteklih nekoliko godina, čak je bio fiksiran iznos sredstava koji će biti namijenjen procesu povratka, međutim za njegovu realizaciju nije bilo političke volje.

"Značajna je podrška Vlade Federacije BiH za povratnike u tekućoj godini. Skoro duplo veći budžet u odnosu na prošlu godinu znači sigurno i mnogo više projekata. To direktno utječe na veći broj obnovljenih kuća, izgradnju putnih pravaca i povezivanje povratničkih naselja, izgradnju društvenih domova, ali i druge vrste podrške. U fazi smo osmišljavanja novih programa koji će koristiti povratnicima kroz samozapošljavanje i zapošljavanje u poljoprivredi. Generalno, veći budžet znači i veću podršku svim povratničkim mjestima na području cijele BiH", pojasnio nam je Ramić.

Kroz program su, kaže Ramić, obuhvatili sve naraštaje, a posebno ističe podršku mladim ljudima koji žive na području RS.

"Od novorođenčadi, učenika koji prvi put polaze u školu, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, mladih poduzetnih ljudi u početnom biznisu, pa sve do penzionera sa minimalnim primanjima. Za one nešto poduzetnije dajemo podršku u razvoju malih i srednjih preduzeća u zapošljavanju povratnika. Ove godine nastavljamo s projektom očuvanja radnih mjesta kroz subvenciju doprinosa za firme i vjerske zajednice koje zapošljavaju povratnike. Naš prioritet je podrška mladim ljudima i na tome će se zasnivati naš rad u ovoj godini. Svaki mladi čovjek nam je važan i naša podrška neće izostati", istaknuo je Ramić.

Između ostalog, bitno je napomenuti i važnost podrške svim start-upovima koji se prijave na javne pozive reosrnog ministarstva i svim privrednicima koji se jave za projekt zapošljavanja.

Također su, kaže Ramić, vrlo važni infrastrukturni projekti, kao što su uređenja i povezivanja naselja i izgradnja stambenih objekata.

Ministarstvo će ove godine podržati i uređenje Memorijalnog centra u Potočarima, kojeg su nedavno i posjetili.

"Kandidirani su nam projekti Memorijalnog centra koji će uveliko promijeniti izgled samog Centra. Uskoro počinjemo sa izgradnjom infrastrukture Memorijalnog centra vrijednosti većoj od milion maraka. Vlada Federacije će završiti jednu veliki cjelinu i to je značajan doprinos za Memorijalni centar koji nam je od velike važnosti", kazao nam je Ramić.

Razgovor Ramića i Suljagića

Treba napomenuti i da je svaka porodilja na području RS podržana sa jednokratnom pomoći. Ova praksa će biti nastavljena kroz razvijanje programa koji će omogućiti jednokratnu podršku višečlanim porodicama.