Svijet

CNN: Macronova pobjeda je ogroman udarac Putinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doživio je ogroman udarac kada je Emmanuel Macron pobijedio krajnje desničarsku izazivačicu Marine Le Pen, Putinovu saveznicu, i postao prvi francuski predsjednik u generaciji koji je ponovno izborio izbore, piše u svojoj analizi CNN.

Ubrzo nakon zatvaranja većine birališta diljem zemlje, anketari su predvidjeli da će Macron dobiti 58.2 posto glasova u odnosu na 41.8 posto Le Pen.

Birači su se jednostavno odlučili, u ovim izazovnim vremenima, za sigurnu sredinu, a ne za vatrenu kandidatkinju krajnje desnice koja je obećala rastrgati ekonomiju i društvo i okrenuti Francusku sve bliže Rusiji.

Iznad svega, nedjeljni izbori su djelotvorno riješili, barem u ovom trenutku, najveće pitanje postavljeno tokom kampanje: Želi li većina Francuza doista toliko promijeniti svoju zemlju? Pogotovo sada kada je Macron u poziciji preuzimanja de facto vodstva Evrope, piše CNN.

Izazovi i prilike

Nakon što proslava pobjede završi, ponovno izabrani predsjednik imat će puno posla i velik dio svijeta imat će od njega velika očekivanja. Macron ima još dva mjeseca kao titularni čelnik Evrope u rotirajućem sistemu, koji svakoj zemlji EU dopušta šestomjesečni mandat. 

Istodobno će biti izazova i prilika - Finska i Švedska su na rubu traženja ulaska u NATO, a Ukrajina traži brzi put za vlastiti ulazak u EU. Tu je zatim i rastući problem izbjeglica, oko 5 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u dva mjeseca i taj val će se nastaviti.

Zapad u ovom trenutku još uvijek ima čvrstog i odanog saveznika s demokratskim težnjama i principima koji će odigrati ključnu ulogu u budućnosti Evrope, piše CNN i zaključuje: Sjedinjenim Državama bi bilo dobro da cijene ovu pobjedu.