Svijet

Opasni zatvorenik i zatvorska čuvarica zajedno nestali u Americi. Policija nudi veliku nagradu

Američka policija traga za odbjeglim zatvorenikom optuženim za ubistvo i zatvorskom čuvaricom koja je pobjegla s njim u Alabami.

Kako prenosi BBC, zatvorenik Casey White i čuvarica Vicki White zadnji put su viđeni u petak ujutro u uredu šerifa okruga Lauderdale u Alabami. Premda se isto prezivaju, zatvorenik i zatvorska čuvarica nisu u rodu.

Čuvarica White rekla je da vodi zatvorenika u zgradu suda zbog procjene mentalnog zdravlja, no kasnije su njezini kolege shvatili da to uopće nije bilo zakazano.

U toku je istraga je li zatvorska čuvarica White pomogla zatvoreniku u bijegu ili je on uzeo kao taoca. Vlasti kažu da bi se zatvorenika Caseyja Whitea trebalo smatrati naoružanim i vrlo opasnim zato što bi sada mogao imati pristup službenom pištolju.

Šerif Rick Singleton iz okruga Lauderdale rekao je da je čuvarica White napustila pritvorski centar sa zatvorenikom oko 9:30 nakon što je kolegama rekla da će ga ostaviti u zgradi suda zbog procjene mentalnog zdravlja.

Kolegama je rekla da će zatvorenik tamo dobiti liječničku pomoć jer se ne osjeća dobro. Nešto nakon 11 sati njezino vozilo pronađeno je na parkiralištu trgovačkog centra. Policijski službenici su u 15:30 shvatili da zatvorenik nije vraćen u pritvor te da niko ne može kontaktirati čuvaricu White.

Američka Služba maršala nudi nagradu do 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Caseyja Whitea i do lokacije Vicki White.

Šerif Singleton rekao je da je čuvarica White u odjelu oko 25 godina. Pomoćnica je direktora zavoda, a dio njezina posla uključuje i organiziranje prijevoza do suda. Šerif je objasnio da je prekršila politiku kada je odlučila zatvorenika sama odvesti do suda jer bi osobu koja je optužena za tako težak zločin trebala pratiti dva čuvara.

"Svaki zaposlenik šokiran je njezinim nestankom i cijelom situacijom. White je nekoliko puta izabrana za djelatnicu godine i bila je uzorna zaposlenica", rekao je šerif te dodao da želi čvrste dokaze prije nego što se čuvaricu optuži za bilo kakvo pogrešno postupanje.

"Je li mu pobjegla u bijegu? Očito je moguće i zato razmatramo i tu opciju. Je li bila oteta na putu do zgrade suda i odvedena protiv svoje volje? Isto je moguće pa i tu opciju razmatramo u istrazi. Poznavajući zatvorenika, mislim da je čuvarica u opasnosti bez obzira na okolnosti", rekao je.

Casey White optužen je 2020. za teško ubistvo. Nožem je ubio 58-godišnjakinju. Ubistvo je priznao. Također, već je 2015. služio kaznu za provalu, krađu vozila i zbog policijske potjere. U trenutku bijega čekao je suđenje za ubojstvo u zatvoru okruga Lauderdale.