Politika

Šta su ključne izmjene pravila na izborima? Šehić: Ovo je kraj stranačke ucjene glasača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedjelju, 2. oktobra, ove godine.

Izbori su raspisani za članove Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, NSRS, predsjednika i potpredsjednike RS i kantonalne skupštine.

Danas je objavljen i novi pravilnik kojim je propisano uvođenje novina na izborima.

Pod tim se podrazumijeva da će, između ostalog, glasačke kabine biti okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima, potom se ukida i praksa čitanja naglas imena glasača, uvodi se ovjera glasačkih listića posebnim pečatima, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine.

Sada će se vidjeti da li glasači rade nešto osim glasanja

Koliko će ovo pomoći na predstojećim izborima te smanjiti mogućnost neregularnosti, krađe i zloupotrebe glasova, pojašnjava za Raport Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom".

Kazao nam je da je jedno sigurno: Ovim će se spriječiti fotografisanje glasačkih listića i takozvani "bugarski voz".

"CIK ima pravo da kroz provedene akte uređuje izborni proces, izborni dan. Pokazalo se do sada da su se klasične kabine vrlo često zloupotrebljavale i da su se slikali glasački listi, što je zabranjeno. Potom se nisu vraćali listići u kutiji nakon glasanja, što je omogućavalo "bugarski voz". Sada će se, kada budu okrenute kabine, vidjeti svi pokreti glasača, te da li rade nešto osim samog glasanja.

To je uredu, mi smo i ranije predlagali da se visina kutije smanji na 30 centimetara, gdje bi se sačuvala tajnost glasanja, što je jako bitno. Svjedoci mnogih manipulacija na samom biračkom mjestu. Ovdje će se tačno moći vidjeti da li neko pomaže ili ne pomaže nekome. To je jedna tehnička novina da bi se, koliko toliko, spriječila manipulacija", pojasnio je Šehić za Raport.

Vehid Šehić: Jako je bitno da se sačuva tajnost glasanja, a ovim se nije tajnost ugrozila

Potom, Šehić kaže kako prijedlozi izmjena Izbornog zakona, koji su trebali da dovedu do kredibiliteta i integriteta samog izbornog procesa, nisu usvojeni u Paralmentu BiH.

"Tako da ćemo sigurno imati i dalje mnogo nepravilnosti, jer uvođenje novih tehnologija, skener, onemogućilo bi da neko može više puta glasati. Onemogućilo bi poništavanje glasačkih listića, da se dodaju preferencije. Potom, skenerali bi se, ne samo glasački listić, nego i rezultati. Nažalost, to nije prošlo, ali zasigurno će i ovaj proces pravila biti nešto što će doprinijeti da bude manje zloupotrebe", pojasnio je.

Kod nas zavodi ne zapošljavaju ljude, nego centrale stranaka

Nove promjene izazvale su lavinu komentara. Šehić smatra da je svima jasno da mnogim strankama ovo neće odgovarati jer imaju svoju glasače koje ucjenjuju da moraju slikati listiće.

"Ovdje nije strano da su mnogi birači dobili posao od političkih stranaka. Kod nas zavodi ne zapošljavaju ljude, nego centrale stranaka. Oni ucjenjuju glasače da moraju glasati, a potom i slikati kako bi dokazali svoje glasanje. Zna se da pojedine stranke od svojih 'sigurnih glasača' traže slike. Ovo će se novim pravilima spriječiti i vidjet će se da li stvarno neko vadi mobitel. Ne razumijem zašto neko negoduje zbog toga. Jako je bitno da se sačuva tajnost glasanja, a ovim se nije tajnost ugrozila", pojasnio je Šehić za Raport.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na konferenciji za medije je danas kazao da bi izbori trebali koštati 11 miliona i 720 hiljada KM, te pozvao vlast da krenu poduzimati prave korake.

“Gotovo izvjesno je da ,usljed povećanja cijena na tržištu, ovaj iznos neće biti dostatan. Nadležne institucije moraju osigurati finansijska sredstva u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 19. maja. Odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na povrede slobode opredjeljenja birača, kažu da će se novčano i kaznom zatvora do tri godine, kazniti svako ko utječe na birača”, kazao je Arnautović.

Pitali smo Šehića da li će biti novca za izbore te da li će vlast poduzeti adekvatne korake.

"Prema Izbornom zakonu, vlast je dužna da obezbijedi finansijska sredstva. Vijeće ministara BiH mora donijeti odluku. Novca u budžetu ima dovoljno i to se mora obezbijediti. Oni moraju poštovati Izborni zakon BiH i ispuniti zakonsku obavezu. Za mene se to ne smije ni dovoditi u pitanje. Nažalost, imamo neodgovorne političare. Ne sve, ali većinu. Oni ne poštuju ni zakone ni ustave, niti odluke sudova, zato i jesmo daleko od vladavine prava. Licemjerno je da govore da su za EU, a daleko su od stvarnog patriotizma", zaključio je Šehić za Raport.