Vijesti

Sebija nije postala šefica Komisije za izbor rektora UNSA. Otkrivamo šta je (bio) plan

analizira diplomu Sebije Izetbegović sebija izetbegović unsa u pozadini

Danas je održana sjednica Senata Univerzitata u Sarajevu na kojoj je izabrana Komisija za izbore rektora.

Senat je izabrao pet članova, a to su:

Dekanesa Pravnog fakulteta Hajrija Sijerčić-Čolić (predsjednica Komisije), a članovi su Dubravka Pozderac-Lejlić (Akademija likovnih umjetnosti), Muhamed Ajanović (Stomatološki fakultet), Izet Bijelonja (Mašinski fakultet) i Naris Pojskić (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju).

Ove informacije je za Raport potvrdio rektor Rifat Škrijelj.

"Senat je izabrao komisiju u kojoj su četiri dekana, svi su redovni profesori. Pratio se gender".

Međutim, zanimljivo je da Senat uopće nije razmatrao jedna drugi prijedlog, a to je onaj dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge. Ona je predložila da na čelu Komisije bude direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

"To je bio prijedlog dekanese Čavaljuge, ali s obzirom da je prošao prvi prijedlog, nije bilo potrebe da se za njega glasa", kazao nam je Škrijelj, koji nam je potvrdio i to da će se on ponovi kandidirti za funkciju rektora.

"To radim na nagovor nekoliko dekana, koji su me molili da pokušam dobiti novi mandat".

No, šta je bio plan ili namjera profesorice Izetbegović?

Nakon što je izborom Fikreta Prevljaka za šefa Kantonalg dobora SDA izabrana za potpredsjednicu i tako dobila ogroman utjecan na kadrovsku politiku stranke u KS, sada je Izetbegović namjeravala izabrati i rektora.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta, glavni favorit profesorice Izetbegović je Šaćir Filandra, bivši dekan Fakulteta političkih nauka.

Ona je zajedno sa Enrom Suljić, njenom desnom rukom na KCUS-u, odlazila do kabineta Filandre i tražila od njega da se kandidira za funkciju rektora.

No, pored Filandre, Izetbegović odnosno SDA imala je još favorita. Jedan je Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta kojem ističe mandat, ali on "otpao" zbog skandala "korona-party".

Treći favorit je Ejub Džaferović. Bivši dekan Mašinskog fakulteta i brat Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.